Logo
  • Nieuws
  • 19 april 2010
  • Graziëla Sheotahul

Wel of niet vrij op 5 mei?

Zo kort voor bevrijdingsdag zijn er nog diverse onduidelijkheden over deze feestdag. Hebben werknemers nu wel of niet vrij? Of geldt het alleen voor de lustrumjaren?

Beeld Wel of niet vrij op 5 mei?

Of 5 mei een betaalde vrije dag is, is vastgelegd in de cao. Als er geen cao is beslist de werkgever. In 1990 is bevrijdingsdag bij Koninklijk Besluit uitgeroepen tot nationale feestdag. Vaak is afgesproken dat werknemers alleen vrij zijn in de lustrumjaren, eens in de vijf jaar, zoals dit jaar het geval is. Dit blijkt uit een inventarisatie van de FNV.

 

Geen afspraken cao

In de schildersbranche en enkele ict-bedrijven zijn er in de cao’s geen afspraken gemaakt over een vrije dag. Dat wil niet zeggen dat de werknemers op 5 mei moeten werken of een verplichte adv-dag moeten opnemen. Werkgever en werknemer kunnen hierover zelf een regeling treffen, want ook buiten de cao om kan in de bedrijfsregelingen worden afgesproken dat werknemers dan vrij zijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.