Logo
  • Nieuws
  • 29 oktober 2009
  • Manon Schuttrups

Vrouwen beperkt in langere werkweek

Vrouwen met een deeltijdbaan die meer willen werken, slagen hier vaak niet in. Een op de vijf vrouwen die minder dan 25 uur per week werken, wil best meer werken. Slechts de helft van hen lukt dit ook. Dit blijkt uit de publicatie ‘Deeltijd (g)een Probleem’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Beeld Vrouwen beperkt in langere werkweek

Zeventig procent van de Nederlandse vrouwen heeft een baan. Nederland heeft daarmee een van de hoogste arbeidsparticipatie van vrouwen in Europa. Evengoed wil het kabinet de gemiddelde arbeidsduur van vrouwen vergroten.

Driekwart van hen werkt namelijk minder dan 35 uur per week en de helft van de werkende vrouwen heeft een baan van 25 uur en minder, zogeheten kleine deeltijdbanen.

 

Thuiswerken

Zes op de tien vrouwen met zo'n kleine deeltijdbaan zou best meer willen werken, mits er betere randvoorwaarden worden geschapen. Ze willen bijvoorbeeld graag de mogelijkheid om vanuit huis te werken en een betere afstemming tussen werk en privéleven.

Slechts dertien procent van de werkgevers heeft een concreet beleid om kleine deeltijdbanen uit te bouwen. Maar in veel sectoren zijn werkgevers gewend dat vrouwen in deeltijd werken. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat de meeste vrouwen en werkgevers eigenlijk wel tevreden zijn met de huidige situatie.

 

Wet aanpassing arbeidsduur

De WAA bepaalt – kort gezegd – dat de werkgever een verzoek van de werknemer om de arbeidsduur aan te passen honoreert, tenzij dit op grond van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen niet van hem kan worden verwacht. Bij aanpassing van de arbeidsduur kan het zowel gaan om een vermindering als om een vermeerdering van de arbeidsduur.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.