Logo
  • Nieuws
  • 2 november 2015
  • Lianne Bouman

Vervanging VAR tot 2017 in fasen

Vanaf 1 april 2016 wordt de VAR gefaseerd vervangen door het systeem van modelcontracten. Dat geeft ondernemers de gelegenheid hun werkwijze aan de nieuwe regels aan te passen en krijgt de Belastingdienst meer tijd de contracten tussen opdrachtgevers en zzp’ers te beoordelen en modelovereenkomsten online te publiceren. De Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) moet nog wel door de Eerste Kamer.

Beeld Vervanging VAR tot 2017 in fasen

Ondernemers krijgen dan een jaar lang de tijd zich op de nieuwe samenwerkingsregels met zzp’ers voor te bereiden. In 2016 houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar zal niet handhavend optreden.

Soorten overeenkomsten

Straks moeten opdrachtgevers om de arbeidsrelatie met een zzp’r te verklaren een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst gebruiken. Deze worden door de fiscus geanonimiseerd online gezet. Naast deze specifieke contracten heeft de Belastingdienst in samenwerking met werkgeversorganisaties inmiddels drie algemene overeenkomsten op haar site gepubliceerd. Deze zijn in veel situaties toepasbaar. Het betreft situaties:

  • waarin gezag van de werkgever ontbreekt (modelovereenkomst geen werkgeversgezag);
  • van tussenkomst van een intermediair (modelovereenkomst tussenkomst);
  • waarin de werknemer niet verplicht is persoonlijk de arbeid te verrichten (modelovereenkomst vrije vervanging).

Door deze modelovereenkomsten te gebruiken en op de juiste wijze toe te passen vrijwaren ondernemers zich van het risico achteraf door de Belastingdienst voor loonheffingen te worden aangeslagen.

Wenperiode

Totdat opdrachtgevers en zijn opdrachtnemers met een goedgekeurde overeenkomst handelen, blijft de bestaande VAR gewoon geldig. Per 1 januari 2017 is de wenperiode voorbij en moet iedereen zijn overgestapt naar het nieuwe systeem.

Eerste Kamer

De Eerste Kamercommissie voor Financiën (FIN) besloot op 27 oktober om naar aanleiding van de bespreking in schriftelijk overleg te treden met de staatssecretaris. Een brief aan de staatssecretaris is voorzien voor 3 november 2015.

Verklaring arbeidsrelatie (VAR)

Toetsing inhoudingsplicht opdrachtgever


 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.