Logo
  • Nieuws
  • 10 februari 2010
  • Lianne Bouman

Tijdelijke contracten ook voor 27-plussers?

Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel van minister Donner van Sociale Zaken om gedurende de crisis meer tijdelijke contracten voor jongeren tot 27 jaar mogelijk te maken. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn van mening dat de (tijdelijke) maatregel ook voor oudere categorieën werknemers moet gelden.

Beeld Tijdelijke contracten ook voor 27-plussers?

Bij elkaar opvolgende tijdelijke contracten ontstaat nu na een periode van drie jaar of bij een vierde contract een vast dienstverband. Het kabinet wil voorkomen dat jongeren om die reden niet in dienst worden gehouden. Donner heeft het volgende wetsvoorstel ingediend: de periode moet verlengd worden naar vier jaar en er moet in plaats van bij het vierde contract pas bij het vijfde contract een vast dienstverband ontstaan.

 

Verlenging tot vijf tijdelijke contracten

Het voorstel volgt mede uit de motie-Rutte, die vorig jaar in de Tweede Kamer is aangenomen, en die vraagt om tijdelijke contracten voor jongeren langer mogelijk te maken. Om dat te kunnen realiseren, moet de huidige ketenbepaling worden aangevuld met een nieuw lid 6.

 

Volgens werkgevers zijn er ook andere categorieën werknemers die van de maatregel zouden kunnen profiteren. ‘De maatregel zou niet hoeven gelden voor álle 27-plussers, maar kan naar behoefte worden ingevuld. Daarbij kan ook worden gedacht aan een verlenging tot vijf tijdelijke contracten,' aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

 

Let op: De voorgestelde maatregel geldt ook voor jongeren onder de 27 jaar, die bij de inwerkingtreding al in hun eerste, tweede of derde contract zitten. Als de maatregel komt te vervallen, in beginsel op 1 januari 2012, is uitbreiding naar een vierde contract of vierde jaar niet meer mogelijk voor reeds lopende contracten.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.