Logo
  • Nieuws
  • 8 september 2009
  • Mark Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse advocaten

Stageovereenkomst kan onbedoeld arbeidsovereenkomst worden

De Hoge Raad heeft in 1996 uitgemaakt dat de rechtszekerheid zich ertegen verzet dat de stagerelatie een arbeidsovereenkomst wordt. De kantonrechter van Lelystad is echter van mening dat onder specifieke omstandigheden een stage-leerovereenkomst tevens een arbeidsovereenkomst kan inhouden.

Beeld Stageovereenkomst kan onbedoeld arbeidsovereenkomst worden

Arbeidsovereenkomst

Een student sluit met een fitnessclub een overeenkomst waarin begrippen als werknemer en werkgever worden gebruikt. De kop luidt arbeidsovereenkomst, op loonstroken staat dat de student in dienst is, en het loon is flink hoger dan het geldende minimumloon. Bovendien wordt in een door de partijen en het opleidingsinstituut gesloten praktijkovereenkomst opgenomen dat de praktijkovereenkomst tussentijds eindigt bij verbreking van de arbeidsovereenkomst.

 

Functioneringsgesprek

Daarnaast heeft een functioneringsgesprek plaatsgevonden waarin de student onder andere wordt gevraagd hoe hij zijn toekomst bij het bedrijf ziet en wat de organisatie voor hem zou kunnen betekenen. Naar het oordeel van de kantonrechter heeft de gesloten stage-/leerovereenkomst een gemengd karakter, en valt deze te kwalificeren als een arbeidsovereenkomst. Het hof Arnhem beslist in hoger beroep in de lijn van de kantonrechter.

 

Schriftelijke overeenkomst

Ter voorkoming dat een leer-/stageovereenkomst onbedoeld gekwalificeerd kan worden als een arbeidsovereenkomst is het zaak om een duidelijke schriftelijke overeenkomst te sluiten waarin begrippen als arbeidsovereenkomst, werknemer en werknemer worden vermeden. Ook dienen overige omstandigheden - zoals vergoeding en begeleiding - naar een stageovereenkomst te wijzen.

 

Hof Arnhem, 4 augustus 2009, LJN: BJ4829

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.