Logo
  • Nieuws
  • 14 maart 2012
  • mr. Ineke van de Pas, De Voort Advocaten - Mediators

Overleg met vakbonden nodig vóór instemming OR

Als de ondernemingsraad een voorgenomen wijziging van het dienstrooster niet in behandeling wil nemen, zonder vooraf overleg te kunnen plegen met het Georganiseerd Overleg (GO), besluit de Gemeenschappelijke Regeling Brandweer Zuid-Limburg (BZL) vervangende toestemming aan de kantonrechter te vragen.

Beeld Overleg met vakbonden nodig vóór instemming OR

De ondernemingsraad stelt dat op grond van artikel 27 lid 3 WOR eerst overleg met  het Georganiseerd Overleg (GO) moet plaatsvinden alvorens hij gebruik kan maken van zijn instemmingsrecht. De bedrijfscommissie adviseert de ondernemingsraad het voorgenomen besluit in behandeling te nemen. Dit doet de ondernemingsraad niet, waarop BZL vervangende toestemming aan de kantonrechter vraagt. Dit verzoek wordt door de kantonrechter afgewezen.

 

Aanpassing arbeidsduur

De roosterwijziging leidt tot een aanpassing van de arbeidsduur, nu de medewerkers meer actieve uren gaan maken, maar dezelfde bezoldiging behouden. De Hoge Raad heeft in het verleden al eens geoordeeld dat arbeidsduur wordt gerekend tot de primaire arbeidsvoorwaarden.

 

BZL heeft de kwestie ten onrechte niet aan het GO voorgelegd, waardoor de overleg- en onderhandelingspositie van het GO is ondermijnd. BZL moet eerst overeenstemming bereiken in het GO. Eventueel gerechtvaardigde belangen van BZL bij de wijziging van de roosters, doen hier niets aan af.

 

Gerechtshof Arnhem, 31 januari 2012, LJN BV2621

 

Tip

De ondernemer moet, als het gaat om primaire arbeidsvoorwaarden, eerst overleg voeren met de vakbonden in het georganiseerd overleg voordat zij de ondernemingsraad om instemming kan vragen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.