Logo
  • Nieuws
  • 27 april 2011
  • Lisanne van Spanje, Uilhoorn & Fritse Advocaten, info@uilhoorn-fritse.nl

Ontbindingsvergoeding ondanks eerdere beëindiging arbeidsovereenkomst

De werkgever heeft voor de werknemer een ontslagvergunning bij UWV WERKbedrijf aangevraagd. Tijdens de behandeling van de aanvraag voor de ontslagvergunning dient de werknemer bij de kantonrechter een verzoek in tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Beeld Ontbindingsvergoeding ondanks eerdere beëindiging arbeidsovereenkomst

Op de dag van de behandeling van het verzoekschrift door de kantonrechter ontvangt de werkgever de ontslagvergunning. De arbeidsovereenkomst wordt door de werkgever opgezegd – zonder inachtneming van de opzegtermijn – per 1 september 2009. De kantonrechter heeft in zijn beschikking van 28 augustus 2009 beslist dat de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden per 16 september 2009. Aan de werknemer wordt bovendien een vergoeding toegekend van 135.600 euro (bruto).

Beëindigingsvergoeding niet toegekend

De werkgever is van mening dat de beëindigingsvergoeding niet aan de werknemer voldaan hoeft te worden, omdat aan de beschikking geen rechtskracht toekomt. Immers, de arbeidsovereenkomst is door de opzegging eerder geëindigd dan de ontbindingsdatum uit de beslissing van de kantonrechter.

 

Slechts in bepaalde gevallen kan van een beschikking in hoger beroep worden gegaan; het appèlverbod. In hoger beroep beslist het Hof Amsterdam dat de beschikking van de kantonrechter in stand blijft. De Hoge Raad is in cassatie van oordeel dat, aangezien de beschikking van de kantonrechter is genomen vóór de einddatum van de arbeidsovereenkomst, de beschikking rechtskracht heeft en de werkgever de beëindigingsvergoeding aan de werknemer moet voldoen.

 

Hoge Raad, 1 april 2011, LJN: BP2312

 

Tip

Bij dusdanige wijziging van omstandigheden kan de kantonrechter oordelen tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst, hoewel de werkgever al heeft opgezegd, rekening houdend met de opzegtermijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.