Logo
  • Nieuws
  • 2 augustus 2011
  • Mariel Hovemann

Nederlandse werknemer werkt 10 uur meer dan Europese collega

In Nederland telt de in cao´s overeengekomen werkweek gemiddeld 37,5 uur. Op jaarbasis werkt een fulltimer dan 1725 uur. Dat is 10 uur meer dan het Europees gemiddelde. Wat het gemiddelde aantal vakantiedagen betreft zat Nederland met 25 op het Europees gemiddelde.

Beeld Nederlandse werknemer werkt 10 uur meer dan Europese collega

De overeengekomen werkweek in de Europese Unie plus Noorwegen telde in 2009 37 uur, vorig jaar was dit gemiddeld 38 uur. Werknemers met een fulltime baan werkten vorig jaar gemiddeld 39,7 uur zo blijkt uit cijfers van Eurofound, een door de EU opgerichte organisatie voor de verbetering van de leef- en werkomstandigheden.

 

Gemiddelde werkweek

In Nederland telt de in cao´s overeengekomen werkweek gemiddeld 37,5 uur. Op jaarbasis werkt een fulltimer dan 1725 uur. Roemenen werken het langst, 1864 uur. Fransen het minst, 1601,6 uur, met een werkweek van gemiddeld 35,6 uur.

 

Vakantiedagen

Wat het gemiddelde aantal vakantiedagen betreft zat Nederland met 25 op het Europees gemiddelde. Maar de Nederlandse werknemer kwam er met feestdagen magertjes af. Exclusief de feestdagen die op een zondag vielen, waren het er vijf. Het Europees gemiddelde lag op 9,6. Spanje spande de kroon met 14 feestdagen.

 

De Grieken en de Portugezen hadden 33 vrije dagen, inclusief de nationale feestdagen. De Roemenen slechts 27 dagen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.