Logo
  • Nieuws
  • 11 januari 2012
  • Mariel Hovemann

Nederlander wil naast vaste baan parttime voor zichzelf werken

Meer dan de helft van de Nederlanders wil graag zelfstandig aan de slag. Vooral jongeren en hogeropgeleiden. Dit blijkt uit Het Nationale Werkonderzoek van JobTrack.nl onder 28.153 respondenten.

Beeld Nederlander wil naast vaste baan parttime voor zichzelf werken

Vooral jongeren tot 34 jaar lopen warm voor het parttime ondernemerschap: 59 procent zegt een aantal dagen als ZZP’er te willen werken. Ook hoger opgeleiden zijn enthousiast over zelfstandig ondernemen, lager opgeleiden staan er juist minder positief tegenover. Jobhoppen is niet alleen populair, een leven lang bij één baas werken wordt zelfs als ‘slecht voor je carrière’ bestempeld. Vooral jongeren en hoger opgeleiden zijn hiervan overtuigd. Ouderen zijn iets minder stellig, maar 30 procent vindt het beter af en toe van werkgever te veranderen. VMBO’ers hebben een heel andere mening, slechts een kwart  is het met de stelling eens.

 

Regionale verschillen

Uit het onderzoek komen opvallende regionale verschillen naar voren. Zo vindt 42 procent van de Zeeuwen het helemaal niet slecht om een leven lang bij één baas te werken. In Zeeland is maar liefst 85 procent van de bedrijven een familiebedrijf, terwijl dat percentage in de rest van Nederland op 69 procent ligt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.