Logo
  • Nieuws
  • 9 december 2010
  • Dagmar Hendriks

Minder werknemers met een vast contract

Het aantal werknemers met een vast contract neemt af. In het derde kwartaal van 2010 hadden 5,7 miljoen werknemers een vast contract. Dat zijn er 111 duizend minder dan een jaar eerder. Het aantal deeltijders bleef vrijwel constant. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Beeld Minder werknemers met een vast contract

In tegenstelling tot de vaste werknemers, is het aantal werknemers met een flexibel contract gestegen (7,6 procent). Het gaat hierbij niet alleen om uitzendkrachten, maar ook om oproep- en invalkrachten.

Zzp’er vooral mannelijk

Hoewel de totale werkzame beroepsbevolking sinds maart weer licht groeit, is het aantal werknemers in de werkzame beroepsbevolking het derde kwartaal nog steeds lager dan een jaar geleden. In het derde kwartaal van 2010 waren er 708 duizend zzp’ers. Dat zijn er 27 duizend meer dan een jaar eerder. Door de economische crisis liep in de tweede helft van 2009 het aantal zelfstandigen zonder personeel terug. Twee op de drie zzp'ers waren in het afgelopen kwartaal mannen.

 

Herstel bedrijfsleven

Het herstel van het Nederlandse bedrijfsleven zet in het vierde kwartaal door. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN). Volgens de onderzoekers trekt de vraag naar personeel aan. “Voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis neemt het bedrijfsleven ook meer personeel aan dan het laat afvloeien,” aldus het rapport.


Ook de productie en het aantal orders bij toeleveranciers vertonen een stijgende lijn. Het herstel is voor een belangrijk deel te danken aan de export.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.