Logo
  • Nieuws
  • 28 december 2009
  • Peter van den Hout

Maak beter gebruik van uw flexibele schil

Door de crisis is duidelijk geworden dat er onvoldoende gebruik is gemaakt van flexibele arbeid. In het ABN AMRO sectorrapport ‘Human Capital in de 21e Eeuw’ wordt in vier scenario’s beschreven hoe de markt hier beter op kan inspelen.

Beeld Maak beter gebruik van uw flexibele schil

Een van de scenario’s schetst een netwerkeconomie die, ondanks de vertraging door de crisis, voor Nederland in het vooruitzicht ligt. De keuzes van ‘Generatie Y’ - de huidige twintigers - spelen hierbij een belangrijke rol. Volgens de onderzoekers heeft Nederland vergeleken met de rest van Europa de meeste potentie te kunnen transformeren naar een netwerkeconomie.

 

ZZP als flexibele schil


In zo’n economie wordt gewerkt met een uitgebreide flexibele schil van individuen, die ervaring opdoen door regelmatig van opdrachtgever te wisselen. In het rapport wordt de verwachting uitgesproken dat – hoe de crisis ook verloopt – projectmatig werken en de vraag naar flexibele vormen van arbeid toenemen. ZZP’ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) zijn goede kandidaten om een steeds belangrijker onderdeel te worden van die flexibele schil.

 

Flexaanbieders


In het sectorrapport wordt verder benadrukt dat een helder verdienmodel en een zuivere propositie voor flexaanbieders steeds belangrijker worden. Bovenal is het hebben van een online strategie onontbeerlijk. Daarnaast ligt er volgens ABN AMRO een belangrijke taak op het gebied van opleiden en gecombineerde leer- en werkervaringen, zodat ook flexaanbieders hun rol kunnen spelen in het creëren van de nieuwe meesters en metgezellen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.