Logo
  • Nieuws
  • 8 maart 2012
  • Esther Leppink

Kans op vast contract bijna nihil

Bedrijven bieden werknemers bijna geen vaste contracten meer aan. De kans om bij een vacature een vast contract te krijgen is zo goed als nihil. Waar in 2008 nog 188.000 vaste contracten werden aangeboden en in 2010 nog 83.000, is dit aantal in 2011 gedaald naar 2.000. Dit blijkt uit cijfers van het UWV.

Beeld Kans op vast contract bijna nihil

Het UWV laat weten dat er in de eerste crisisjaren nog wel vaste contracten werden aangeboden maar dat er geen verklaring is voor de forse daling. ‘Je kunt er van alles op loslaten. Mogelijk heeft het te maken met de aanhoudende onzekerheid die over de markt hangt, maar dat weten we niet zeker,’ zegt een woordvoerder van het UWV op Nu.nl

 

Tijdelijke contracten

Werkgevers bieden vooral tijdelijke contracten aan, voor een periode langer dan een jaar. Dat type contract werd in 2010 nog 227.000 keer aangeboden, in 2011 was dit aantal gestegen naar 368.000. Ook in de bouw nam het aantal werknemers met een vast contract af, terwijl het aantal vacatures voor een tijdelijk contract toe nam.

 

Moeilijk vervulbare vacatures worden vaak wel met een vast contract aangeboden; dit komt vooral voor in de transport en de sociaal-maatschappelijke sector. De gemiddelde leeftijd op de arbeidsmarkt is ook aan het veranderen. Jongeren onder de 25 jaar lijken minder problemen te hebben met tijdelijke contracten.

 

Flexibilisering slaat door?

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya spreekt van 'schokkende cijfers'. Zij wil snel actie van het kabinet. PvdA-politica Mariëtte Hamer meent dat de flexibiliteit op de arbeidsmarkt is doorgeschoten.

 

Ook de vakbeweging is geschrokken van het UWV-onderzoek. De FNV ziet het als bevestiging dat de flexibilisering doorslaat. Volgens het CNV lijkt het er sterk op dat het kabinet de groei van flexibele contracten aanjaagt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.