Logo
  • Nieuws
  • 30 juli 2012
  • Manon Schuttrups

HR-directeuren willen poldermodel nieuw leven inblazen

De Club van Elf, een gezelschap bestaande uit de HR-directeuren van tien grote werkgevers, heeft op besloten bijeenkomsten zijn zorgen uitgesproken over de tanende kracht van de vakbeweging en de teloorgang van de overlegeconomie. Ook betwijfelen de grote werkgevers of er in Nederland voldoende draagvlak is voor het Lenteakkoord van CDA, VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Beeld HR-directeuren willen poldermodel nieuw leven inblazen

Dit blijkt uit gesprekken met betrokkenen en documenten van de Club van Elf, zo meldt de Volkskrant. De Club van Elf bestaat uit de tien HR-directeuren van ABN Amro, Ahold, DSM, Philips, Unilever, KPN, Akzo Nobel, Tata Steel, NS en Shell en hoogleraar organisatie en personeel Jaap Paauwe. Het gezelschap komt vier keer per jaar bijeen.

 

Gesprek met vakbondsbestuurders

De werkgevers hebben op een recente bijeenkomst, eind juni, hun zorgen gedeeld met een aantal prominente vertegenwoordigers uit de vakbeweging, die speciaal voor de gelegenheid waren uitgenodigd. Het doel van deze conferentie was 'Het formuleren van een gezamenlijke ambitie om in dialoog te werken aan de vernieuwing van de overlegmodellen en instituties.'

Na lezingen van voormalig premier Wim Kok en bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen Paul de Beer is de Club van Elf in gesprek gegaan met de vakbondsbestuurders.

 

Lenteakkoord probleem voor Club van Elf

De aanwezigen willen niet ingaan op de exacte inhoud van de gesprekken. "De rode draad is dat de Club van Elf op zoek is naar verbinding," aldus cao-onderhandelaar Roel Berghuis van FNV Spoor, zelf genodigde.

 

Berghuis zegt de zorgen van de werkgevers te delen en schrijft het feit dat het spoorwegpersoneel al jaren niet gestaakt heeft, toe aan de constructieve opstelling van NS aan de cao-tafel. "Maar ik proef in mijn achterban dat de wijze waarop het Lenteakkoord ons door de strot is geduwd, niet wordt gepikt. Ik heb de indruk dat de Club van Elf heel goed begrijpt dat dit ook voor hen een probleem is."
 

Werkgevers bondgenoot vakbeweging

Ook CNV-voorzitter Jaap Smit was op de bijeenkomst aanwezig. Smit: "Het klinkt paradoxaal, maar deze werkgevers tonen zich nu een belangrijke bondgenoot in de strijd voor het behoud van een krachtige vakbeweging."

 

Smit vermoedt dat de grote werkgevers uit weloverwogen eigenbelang handelen. "Werkgevers zijn gebaat bij collectieve afspraken en stabiele arbeidsverhoudingen. Dan moet je wel iemand hebben om mee te praten."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.