Logo
  • Nieuws
  • 13 september 2010
  • Dagmar Hendriks

HEMA als werkgever tegelijkertijd winnaar én verliezer

HEMA is de eerste winnaar geworden van de Oudstanding Bloei Award. De Award is ingesteld door Oudstanding en wordt jaarlijks toegekend aan die organisatie die zich het meest inspant om het werken met vier generaties op de werkvloer te stimuleren en tot bloei te brengen. Er is echter er ook een hele andere publicatie over de HEMA in de pers gekomen…

Beeld HEMA als werkgever tegelijkertijd winnaar én verliezer

Het personeel staat onder druk en de sfeer is grimmig. Zo blijkt uit het Zwartboek dat FNV-Bondgenoten over de HEMA heeft samengesteld. Volgens een woordvoerder van de vakbond houdt het bedrijf juist weinig rekening met de aard van het personeel.

 

Op de winkelvloer werken veel parttimers en vrouwen met kinderen. Die zijn volgens FNV minder mondig en durven niet in verweer te komen tegen dit verscherpte beleid. HEMA heeft in een reactie al laten weten zich niet te herkennen in dit beeld.

 

Structurele onderbezetting

Natuurlijk was de HEMA het wel eens met de gewonnen Award. Het bedrijf gelooft dat de combinatie van oude en jonge medewerkers goed voor een organisatie is. Mensen binden en boeien zorgt ervoor dat de medewerkers veel kennis opbouwen en met plezier aan het werk zijn. Uit het Zwartboek van het FNV blijkt echt een heel ander verhaal.

 

Het bedrijf veranderde geregeld van eigenaar, waarbij telkens werd ingezet op nieuwe bezuinigingsronden. Die maatregelen zijn inmiddels duidelijk voelbaar op de winkelvloer, zegt FNV-Bondgenoten in het Zwartboek dat afgelopen vrijdag is gepresenteerd. Zo zou er structureel sprake zijn van onderbezetting en wordt het personeel geacht om te allen tijde beschikbaar te zijn. Ook tijdens uren die niet in het contract staan. Wie dat weigert krijgt het met het management aan de stok en loopt het risico om vakantiedagen in te leveren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.