Logo
  • Nieuws
  • 20 maart 2009
  • Lianne Bouman

Donner haalt flexwerkvoorstellen PvdA van de plank

‘Minister Donner moet meer doen om de positie van flexwerkers te verbeteren.’ Dat zei PvdA-kamerlid Jacques Tichelaar vorig jaar tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Beeld Donner haalt flexwerkvoorstellen PvdA van de plank

Dat was niet tegen dovemansoren, want de minister heeft nu in een brief aan de Tweede Kamer gereageerd op de voorstellen van de PvdA-fractie ten aanzien van de rechtspositie van flexwerkers.

 

Deze voorstellen werden gedaan:

  1. Afschaffing van de mogelijkheid om via cao’s af te wijken van de regel dat na drie tijdelijke contracten een vast contract moet volgen;
  2. Mensen met tijdelijke contracten ten minste twee maanden voor afloop van het contract laten weten dat een tijdelijk contract niet wordt verlengd, zodat zij tijdig op zoek kunnen gaan naar ander werk;
  3. Afschaffing van concurrentiebeding voor mensen met tijdelijke contracten;
  4. Een ontslagvergoeding per gewerkt jaar;
  5. Aandacht voor scholing en toegang tot scholingsfondsen.

 

Acties en reacties

  • Ad 1) Donner vindt dit een onnodige beperking inhouden. Hij heeft de sociale partners verzocht dit onderwerp in de Stichting van de Arbeid aan de orde te stellen en hem daarover in maart te informeren.
  • Ad 2) Donner is bereid om met de sociale partners te bezien of de aankondiging van de afloop van werkzaamheden beter kan worden geregeld. Omdat dat in de eerste plaats een kwestie is van partijen, heeft hij de sociale partners verzocht hem hierover te informeren.
  • Ad 3) Sociale partners in de ICT-branche en uitzendbranche zullen worden gevraagd hierin inzicht te verschaffen. Donner meldt dat er een onderzoek loopt naar het gebruik van het concurrentiebeding in meer algemene zin.
  • Ad 4) Donner geeft aan dat het in de rede ligt dat de Kamer daartoe zelf zo nodig voorstellen inbrengt bij het wetsvoorstel over de maximering van de vergoeding bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de rechter, wat onlangs bij de Kamer is ingediend. Hierover weer een discussie voeren vindt Donner onverstandig.
  • Ad 5) Scholing en toegang tot scholingsfondsen voor flexwerkers, is een onderwerp dat deel uitmaakt van een bredere discussie, ook met sociale partners. Aan de sociale partners is verzocht dit te bespreken in de Stichting van de Arbeid en in maart hun opvattingen of acties hierover kenbaar te maken.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.