Logo
  • Blog
  • 20 juli 2013

De flexbranche verdient een pluim!

Uitzichtloze positie voor Flexwerkers. Dat was onlangs een kop in De Telegraaf. Een behoorlijk negatief bericht over de flexbranche. Ten onrechte! De flexbranche verdient een pluim!

Jaarlijks gaan er 750.000 (!) uitzendkrachten aan de slag via de uitzendbureaus. 750.000!
Van alle uitzendkrachten hoopt 56% via het uitzendbureau een vaste baan te krijgen. In 29% van de gevallen lukt dat binnen een jaar. Meestal wordt de vaste baan gevonden bij de inlener waar eerder op uitzendbasis is gewerkt.

De Telegraaf laat weten dat iemand langer dan 3 jaar blijft hangen in uitzendwerk gestegen is naar 30%. Dat heeft niets met de uitzendbranche te maken, maar alles met het feit dat dit kabinet niet regeert, geen beslissingen neemt en dat ondernemers daardoor onzeker zijn en dus minder geneigd zijn om mensen in vaste dienst te nemen.

Verder zijn er langdurig uitzendkrachten die er zelf voor kiezen om op die manier werkzaam te zijn. Geloof me, ik ken ze (ik heb 15 jaar bij een uitzendbureau gewerkt). Voor veel mensen is een uitzendbaan een fantastische opstap naar een vaste baan. Sterker nog, sommige mensen zouden zonder een uitzendconstructie helemaal geen kans krijgen op de arbeidsmarkt.

Freelancers / ZZP-ers

Verder zijn er in Nederland ca 800.000 ZZP-ers / freelancers die er bewust voor kiezen om géén vaste baan te hebben. Deze mensen willen graag zelfstandig ondernemer zijn, om diverse redenen. Zij zien dé vaste baan niet als zaligmakend.

En dát is precies mijn punt: een vaste baan is niet voor iedereen zaligmakend, ondanks het feit dat De Telegraaf ons dat wil doen laten geloven. Er zijn andere vormen van arbeid en arbeidsverhoudingen die veel mensen heel goed passen. De verwachting is dat de flexgroep  -mensen zonder vaste baan- alleen maar groter zal worden. Het fenomeen ‘vaste baan’ bestaat over 20 jaar wellicht helemaal niet meer. 

Nu hoor ik sommigen van u denken: ‘ja maar, flexwerkers krijgen geen hypotheek of een andere lening. ‘ Dat klopt en dáár moeten de regering en de banken nu eens wat aan doen. Het is namelijk een feit dat er meer dan een miljoen mensen géén vaste baan heeft en dat die groep alleen maar groeit en verder zal groeien. Het is de nieuwe realiteit en dát moet nu eindelijk eens doordringen en daar hoort nieuw beleid bij.

Sociaal Akkoord

In het Sociaal Akkoord is afgesproken dat flexwerkers na 2 jaar een vast contract moeten krijgen (is nu 3 jaar).
Hoezo? Hoe flexibeler de arbeidsmarkt, hoe meer werkgelegenheid,  vacatures en kans op werk. Daarbij wil een grote groep mensen niet in vaste dienst. Minister Asscher wil deze maatregel om mensen meer zekerheid te bieden en de kans op een hypotheek. We moeten niet de boel omdraaien: bied mensen die op flexbasis werken óók dezelfde voorzieningen en kansen op een hypotheek. Dán krijg je de economie draaiend.

Voor de duidelijkheid: ik zou niet willen dat mensen benadeeld worden. Er is echter wel een nieuwe realiteit ontstaan en het kabinet moet daar naar handelen. Ook weet ik dat er schijnconstructies zijn, dat er misbruik gemaakt wordt van nul-uren contracten en dat er gesjoemeld wordt met werknemers uit andere EU-landen (Polen, Roemenië, etc.). Dát moet keihard aangepakt worden!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.