Logo
  • Nieuws
  • 3 mei 2010
  • Manon Schuttrups

Bouwvakker wil ook een papadag

Bouwvakkers willen ook weleens wat later op de dag beginnen met werken. Maar bij veel  bouwbedrijven zijn flexibele arbeidstijden niet bespreekbaar, stelt FNV Bouw.

Beeld Bouwvakker wil ook een papadag

Daarom hebben de vakbonden samen met de werkgevers een proefproject opgezet dat daar verandering in moet brengen. “In de bouwwereld heerst een echte mannencultuur. De gemiddelde bouwvakker durft niet eens te vragen om een papadag,” aldus FNV-bestuurder Mieke van Veldhuizen. Uit een enquête van de vakbond blijkt dat er grote behoefte is aan meer mogelijkheden om zelf het rooster in te vullen.

 

Flexibele werktijden

Voor de bouwwereld is het een stuk ingewikkelder om flexibele werktijden in te voeren dan voor een regulier kantoor, geeft Van Veldhuizen toe. Veelal worden medewerkers op een bouwplaats, met een busje van de baas naar een klus toe gebracht. Het is dan moeilijk om rekening te houden met een medewerker die eerst nog zijn kind naar de crèche moet brengen.

 

Werkurenverdeling

Voor de pilot, waarvan FNV Bouw de grote aanjager is, hebben inmiddels zo'n vijftien ondernemingen van verschillende omvang zich aangemeld. De komende tijd gaan zij bekijken hoe er meer rekening gehouden kan worden met de privéomstandigheden van de werknemers. De pilot moet op zijn minst bespreekbaar maken dat bouwwerknemers vier dagen van tien uur werken, in plaats van vijf dagen van acht uur.

 

Papadag en opadag

De vakbond zegt genoeg voorbeelden te kennen van mensen die bijvoorbeeld mantelzorgtaken of op de kleinkinderen passen op dit moment niet kunnen combineren met hun werk. “De opadag lijkt de nieuwste variant op de papadag.” Van Veldhuizen benadrukt dat flexibiliteit voor meer werkplezier zorgt. “Op deze wijze blijft ook het vakmanschap overeind.”

 

Cao onderhandelingen

De proef loopt tot eind 2011. Van Veldhuizen hoopt dat uit de pilot goede oplossingen zullen komen, die het personeel meer ruimte geven. De vakbonden hebben met de werkgevers een akkoord voor de cao voor 2011 getekend. Als het aan Van Veldhuizen ligt, worden er in de volgende cao-onderhandelingen ook afspraken gemaakt over flexibele roosters. “Van de werknemer wordt nu de nodige flexibiliteit verwacht om zich optimaal mee te bewegen met het productieproces. Dat moet toch ook de andere kant op kunnen werken?”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.