Logo
  • Nieuws
  • 21 november 2008
  • Mariel Hovemann

‘Als crisis voortduurt helpt werktijdverkorting ook niet meer’

Als overheden en banken niet snel grip krijgen op de kredietcrisis, dan gaan er veel ontslagen vallen in de Nederlandse industrie. “Zeg maar gerust massaontslagen,” aldus Jan Kamminga, voorzitter van FME-CWM, de brancheorganisatie voor de technisch industriële sector.

Beeld ‘Als crisis voortduurt helpt werktijdverkorting ook niet meer’

De voortdurende crisis in het bankwezen vormt volgens Kamminga “een grote bedreiging voor de industrie”. Overheden en banken moeten er heel snel voor zorgen dat het bancaire systeem weer gaat werken. In de industrie is grote onrust ontstaan nu verzekeraar van internationale kredieten Atradius vorige week 20.000 ‘zwakke’ bedrijven op een zwarte lijst heeft geplaatst. Deze bedrijven zouden niet voldoende kredietwaardig meer zijn, aldus de kredietverzekeraar.

 

Exportpositie in gevaar

“De telefoon staat hier roodgloeiend, ” zegt Kamminga. De maatregel van Atradius zet volgens de FME-voorzitter “de bijl aan de exportpositie” van de industrie. Kamminga: “65 procent van onze afzet gaat naar het buitenland. Het is echt heel ernstig als je daarin niet wordt gesteund.”

 

Tijdelijk

Voor bedrijven die tijdelijk in problemen komen, kan werktijdverkorting volgens Kamminga een oplossing zijn. “Maar als de crisis voortduurt, helpt werktijdverkorting ook niet meer en staan we voor ontslagen. Zeg maar gerust massaontslagen. Dus er moet iets gebeuren nu."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.