Logo
  • Nieuws
  • 12 augustus 2010
  • Mariel Hovemann

Aan de haal met computergegevens. Straf volgt

Demissionair minister Hirsch Balin van Justitie wil mensen, die illegaal niet-openbare gegevens van computers halen, straffen met een gevangenisstraf van maximaal een jaar. Ook wil de minister strafbaarstellingen betreffende het helen van computergegevens en het afluisteren, aftappen of opnemen van vertrouwelijke communicatie.

Beeld Aan de haal met computergegevens. Straf volgt

Dit blijkt uit een conceptwetsvoorstel dat de minister voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd. Met de wetswijziging wil de bewindsman mensen beschermen tegen misbruik van computergegevens.

 

Doorsluizen wachtwoorden

Criminelen die digitaal gestolen informatie - zoals wachtwoorden - doorsluizen aan derden zijn nu niet strafbaar, omdat deze informatie juridisch gezien geen 'goed' is. Een 'goed' is iets, waarover je niet meer beschikt, als een ander ermee aan de haal gaat, zoals een fiets. Als een hacker een computerbestand kopieert en doorsluist, raakt de eigenaar de gegevens niet kwijt. De gegevens staan dan nog in zijn computer.

 

Informatie van internet verwijderen

Officieren van justitie krijgen de bevoegdheid om strafbare informatie van internet te laten verwijderen. Veel internetproviders werken vrijwillig volgens de zogenoemde ‘notice and take down-gedragscode’. Zij verwijderen zelf gegevens als overduidelijk is dat die informatie onrechtmatig of strafbaar is. Wanneer de gedragscode niet afdoende is, kan de officier van Justitie opdracht geven om de informatie op internet ontoegankelijk te maken. Hij kan ook een dwangsom opleggen, bijvoorbeeld als gegevens snel geblokkeerd moeten worden om erger te voorkomen, en het nodig is zijn bevel kracht bij te zetten.

 

Geheimhoudingsclausule en boetebeding

Voorkom dat ontslagen werknemers er met uw bedrijfsgeheimen vandoor gaan. Neem in de arbeidscontracten met uw medewerkers niet alleen een geheimhoudingclausule op maar ook een boetebeding. Als u als werkgever namelijk verzuimt om een boetebeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst, kan u dat duur komen te staan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.