Logo
  • Nieuws
  • 23 april 2015
  • Bron: Volkskrant

Ook Nationale-Nederlanden neemt afscheid van huidige uitzendkrachten

Het contract van uitzendkrachten bij Nationale-Nederlanden wordt niet verlengd. Dit om te voorkomen dat ze een vaste baan krijgen zo laten zij aan de Volkskrant weten.

Beeld Ook Nationale-Nederlanden neemt afscheid van huidige uitzendkrachten

Uit een intern memo in bezit van de krant blijkt dat NN afscheid neemt van trouwe uitzendkrachten. De memo is volgens Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam neutraal van toon, maar er spreekt volgens hem wel ‘angst uit voor het aangaan van vaste contracten en het betalen van de transitievergoeding.' Zo blijkt dat Nationale-Nederlanden geen uitzendkrachten wil die tegen een vaste aanstelling aan zitten, 'gezien het risico op versneld einde contract'.

Draaideurconstructie

Een uitzendkracht die nog bij de verzekeraar werkt vertelt in de VK dat de uitzendkrachten beloofd was dat ze langer konden blijven dan eigenlijk mocht als ze tussentijds overstapten naar een ander uitzendbureau. Door de nieuwe wet kan deze constructie niet meer doorgaan.
Een woordvoerster van NN zegt dat een uitzendkracht alleen bij de verzekeraar door kan werken als het uitzendbureau de uitzendkracht zelf in dienst neemt. En dat NN iemand ‘natuurlijk zelf in vaste dienst neemt als we iemand heel graag willen houden’.

Structureel werk

Volgens CNV-bestuurder Henry Stroek is het een smoes te zeggen dat de uitzendbureaus uitzendkrachten niet in vaste dienst willen nemen. “Nationale-Nederlanden bepaalt wie en op welke voorwaarden voor het bedrijf werkt. Na vijf jaar moet je toch vaststellen dat het om structureel werk gaat. Daar hoort gewoon een vast contract bij. Uitzendwerk is voor piek en ziek,” aldus Stroek in de VK.

In gesprek

Nationale-Nederlanden zegt zich niet te herkennen in het beeld dat in het artikel in de Volkskrant wordt geschetst. Een woordvoerder van de verzekeraar geeft aan dat 'NN zorgvuldig uitvoering aan deze nieuwe wet (WWZ)' geeft. "Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van Nationale-Nederlanden en de uitzendorganisaties. Daarbij zullen wij naar de letter en de geest van de wet handelen. Nationale-Nederlanden heeft enkele honderden tijdelijke medewerkers, van hen zitten enkele tientallen op dit moment aan het einde van de flexibele termijn. Wij zijn daarom op individuele basis en gezamenlijk met uitzendorganisaties met deze groep in gesprek om de toekomstige situatie te bespreken. Uiteraard stromen er bij NN ook uitzendkrachten door naar een vast contract. Al onze medewerkers, of ze nu bij NN zelf of bij een uitzendbureau onder contract staan, zijn voor onze organisatie van grote waarde."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.