Logo
  • Nieuws
  • 11 mei 2015
  • Hilal Dilmac

LTO, Horeca en Schilders willen uitzondering op nieuwe flexwet

Er moet een uitzondering komen voor seizoens- en oogstwerk. Dat zegt Albert Jan Maat van de koepel van de agrarische sector bij BNR. Ook Koninklijke Horeca Nederland zegt in een reactie op het nieuws een uitzondering te willen voor horecapersoneel.

"Wij hebben nu eenmaal pieken in de arbeid voor seizoenswerk. In de wet is bijvoorbeeld opgenomen dat je heel snel op een vast contract zit als je een onderbreking hebt van korter dan zes maanden. Dat willen de medewerkers bij ons die tijdelijk werk hebben helemaal niet. De minister heeft de mogelijkheid een uitzondering te geven. Voor profvoetballers is ook een uitzondering gemaakt. Geef ons die dan ook,” aldus Maat.

Economisch onhaalbaar

Ook Paul Schoormans van Koninklijke Horeca Nederland vraagt om een aanpassing van  de flexwet. “Ook in de horeca hebben we te maken met zomer en winter. En ’s winters heb je op het strand gewoon geen werk. Dus waarom zou je dan iemand in vaste dienst moeten nemen. Dat is economisch onhaalbaar en ook de transitievergoedingen zijn te veel van het goede in dat geval,” aldus Schoormans in een reactie op BNR.

Sociaal akkoord ondertekend

Minister Asscher laat in een schriftelijke reactie aan BNR weten verbaasd te zijn over de uitspraak van LTO Nederland. "De Wet Werk en Zekerheid is de uitwerking van de afspraken die dit kabinet samen met werkgevers en werknemers, en dus ook LTO, in het Sociaal Akkoord maakte. Een akkoord bedoeld om werknemers meer zekerheid en kansen op de arbeidsmarkt te bieden."

Wet Werk en Onzekerheid

Inmiddels zijn er nóg meer criticasters aldus BNR. Ook de schilders zien de nieuwe wet niet zitten en geven aan dat hij beter Wet Werk en Ónzekerheid had kunnen worden genoemd. Vooruitlopend op de invoering van de wet per 1 juli beëindigen schilders nu al hun bedrijf aldus Ruud Maas, voorzitter van de branchevereniging Onderhoud NL. "Aan de opzeggingen bij onze brancheorganisatie en de motivatie daarvoor zien we dat ze overgaan tot bedrijfsbeëindiging omdat de nieuwe wet zoveel onzekerheid biedt voor de bedrijven en hun werknemers,” aldus de voorzitter op BNR.

De fragmenten zijn hier te beluisteren.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.