Logo
  • Nieuws
  • 13 februari 2015
  • Hilal Dilmac
  • Bron: UWV

Welke beroepen bieden de meeste kans op een baan?

De arbeidsmarkt in Nederland groeit licht in 2015. In welke beroepen zijn de kansen op werk goed? En welke functies bieden daarentegen weinig perspectief? UWV heeft dit geanalyseerd.

Uit de analyse van UWV blijkt dat er op dit moment zo’n dertig beroepsgroepen zijn die kampen met een tekort aan personeel. Het gaat met name om functies op middelbaar, hoger en wetenschappelijk beroepsniveau in de techniek, IT, onderwijs en in specifieke niches. Gewild zijn monteurs, gecertificeerde lassers, technisch tekenaars, calculators, programmeurs, docenten wis- en natuurkunde. Maar ook opticiens, registeraccountants, hoveniers en specialisten ouderengeneeskunde. Werkgevers hebben voor deze functies moeite om hun vacatures te vervullen of verwachten zelfs tekorten.

Aantal vacatures te weinig

Het aanbod van werkzoekenden is veel groter dan het aantal vacatures. Het UWV adviseert deze groep werkzoekenden ook te kijken in andere beroepsrichtingen en zelfs om scholing te overwegen. Het gaat in veel gevallen om administratieve beroepen en functies binnen sectoren waarin er veel banen zijn. Op elementair en lager niveau zijn de kansen minder goed voor wie aan de slag wil als receptionist, administratief medewerker, conciërge of medewerker facilitaire dienst.

Op middelbaar en hoger niveau geldt dit voor secretaressen, boekhouders en financieel-administratief medewerkers. In de krimpsector zorg en welzijn verliezen met name veel helpenden, sociaal-cultureel werkers en leiders van kinderopvangen hun baan. In de snel digitaliserende verzekeringssector staat de functie van administratief medewerker verzekeringen onder druk.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.