Logo
  • Nieuws
  • 16 februari 2009
  • Tom Dobber

Arbeidsgehandicapten goedkoop aan de slag

Het kabinet wil aan de hand van proefprojecten de wachtlijsten voor de sociale werkvoorziening terugdringen. Het gaat om proeven met werkplekken voor arbeidsgehandicapten, waarbij de werkgever niet noodzakelijkerwijs het minimumloon hoeft te betalen.

Beeld Arbeidsgehandicapten goedkoop aan de slag

De sociale werkvoorziening is bedoeld voor werknemers die door een geestelijke of lichamelijke beperking geen baan kunnen vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Op dit moment werken een kleine honderdduizend arbeidsgehandicapten in de sociale werkvoorziening. Twintigduizend mensen staan langdurig op de wachtlijst.

 

Commissie fundamentele herbezinning

Maatregelen om de wachtlijsten weg te werken hebben in het verleden niet goed gewerkt. Dit was aanleiding om de ‘Commissie fundamentele herbezinning Wet sociale werkvoorziening’ in te stellen. De commissie moest nagaan hoe de participatie van mensen met een arbeidsbeperking kan worden vergroot zonder dat dit meer geld kost.

 

Minimumloon

Mensen met een arbeidsbeperking moeten volgens de commissie zoveel mogelijk bij een gewone werkgever werken tegen een loon dat in overeenstemming is met hun daadwerkelijke productiviteit. De werkgever krijgt toestemming om minder te betalen dan het wettelijk minimumloon als de productiviteit van de werknemer daaronder ligt. De overheid vult het loon aan met een uitkering.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.