Logo
  • Partnerbijdrage
  • Achtergrond
  • 9 augustus 2023
  • Robert Mentink

Grip op verloop en verzuim: de impact van leiderschap, EVP, en employee experience

In deze tijd van snelle veranderingen en de krappe arbeidsmarkt is het voor jou als HR-manager belangrijker dan ooit om oog te hebben voor drie cruciale factoren: krachtig leiderschap, een aantrekkelijke Employee Value Proposition (EVP) en een optimale Employee Experience (EX). Het juiste evenwicht tussen deze elementen kan een aanzienlijk verschil maken in de tevredenheid en betrokkenheid van je medewerkers, en daarmee een sterk effect hebben op verloop en verzuim.

Beeld Grip op verloop en verzuim: de impact van leiderschap, EVP, en employee experience

Employee experience: het totale plaatje

De Employee Experience; de totale ervaring die een medewerker heeft binnen je organisatie, van de sollicitatie tot het afscheid. Het continue verbeteren van deze ervaring - door bijvoorbeeld flexibele werkopties aan te bieden, werknemers te betrekken bij besluitvorming en transparant te communiceren - kan de loyaliteit en betrokkenheid verhogen en medewerkers aanzetten tot ambassadeurs van het bedrijf. Dit kan op zijn beurt het verloop verminderen en verzuim beperken.

Het belang van leiderschap

Het hart van iedere succesvolle organisatie is haar leiderschap en haar medewerkers. Een effectieve leider weet een positieve werksfeer te creëren, motiveert het team en leidt iedereen naar de gemeenschappelijke doelen. Maar, zoals ons onderzoek naar de medewerkerbeleving in Nederland 2023 aantoonde, daalde het enthousiasme van medewerkers in Nederland over hun werk en werkgever van 31% in 2022 naar 27% in 2023. Hoewel er een lichte stijging in algemene tevredenheid werd opgemerkt, is er vooral kritiek op leiderschapskwaliteiten. Met verbeterd leiderschap kan je dus impact maken en het verloop minimaliseren en verzuim beperken.

EVP: Meer dan salaris en voordelen

Een sterke Employee Value Proposition (EVP) is essentieel om talent aan te trekken en vast te houden. Het is niet alleen de inhoud (zoals een topsalaris en secundaire arbeidsvoorwaarden op de werken bij website), maar juist wat je medewerkers ervaren in de praktijk. Belangrijk hierin is dat wat je extern uit aansluit bij de daadwerkelijke ervaringen bij medewerkers. Stel je EVP op (en bij) met medewerkers zodat nieuwe collega’s die kiezen voor jouw bedrijf niet voor verassingen komen te staan.

Feedback: de sleutel tot succes

Om deze ervaring volledig te optimaliseren, is feedback van vitaal belang. Luister naar je medewerkers en betrek ze bij het verbeteringsproces. Organiseer feedbacksessies en creëer ruimte voor dialoog. Gebruik deze inzichten om noodzakelijke aanpassingen te maken en zo de betrokkenheid en het enthousiasme van je medewerkers te vergroten. Hiermee maak je de EX niet alleen beter, maar beperk je ook de uitstroom en vermindert het ziekteverzuim.In een wereld waar werknemers meer keuzes hebben dan ooit tevoren, is het essentieel dat organisaties zich richten op het combineren van sterk leiderschap, een aantrekkelijke EVP en een continue focus op EX. Door deze elementen op de voorgrond te plaatsen, kan je als HR-manager zorgen voor tevreden en betrokken medewerkers, wat op zijn beurt de aantrekkelijkheid van de organisatie voor nieuw talent verhoogt en het verloop en verzuim vermindert. In deze onzekere tijden is dit de sleutel om te blijven groeien en bloeien als organisatie.

De belangrijkste takeaways:

  1. Goed leiderschap is cruciaal: Effectief en empathisch leiderschap draagt bij aan medewerkerstevredenheid en -betrokkenheid en helpt zo verloop en verzuim te verminderen.
  2. EVP gaat verder dan salaris en voordelen: Het opbouwen van een aantrekkelijke EVP, die aansluit bij de behoeften en verwachtingen van medewerkers, verhoogt de aantrekkingskracht van de organisatie en de tevredenheid van huidige medewerkers, wat verloop beperkt.
  3. Optimaliseer de Employee Experience: Focus op de totale ervaring van medewerkers binnen de organisatie. Door hun ervaringen continu te verbeteren, verhoog je hun betrokkenheid en verlaag je het verloop.
  4. Feedback is vitaal: Regelmatige feedback verzamelen en open communicatiekanalen zorgen voor een betrokken en gewaardeerd team, wat zowel de EX verbetert als het verzuim en verloop beperkt.

Door de focus op deze vier punten kan jouw organisatie blijven groeien en bloeien, zelfs in de meest dynamische en onzekere tijden.

Integron biedt met medewerkersonderzoek en klantonderzoek inzicht en informeert en activeert organisaties om het beste uit klant en medewerker te halen. Samen met onze opdrachtgevers bouwen we betekenisvolle en excellente organisaties waar klanten en medewerkers zich thuis voelen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.