Logo
  • Nieuws
  • 23 juli 2013
  • Lonneke Gillissen

Achterstallige administratie risico bij inzet vakantiekrachten

Het op orde hebben van de administratie bij het inschakelen van vakantiekrachten wordt onderschat. Organisaties die hier niet voor zorgen, riskeren torenhoge belastingtarieven of zitten langer aan het personeel vast dan gewenst. Dat stelt Accon AVM adviseurs en accountants.

‘Doordat het inhuren van een vakantiekracht tijdelijk is, kan het gebeuren dat de administratieve handelingen die daarbij horen in de snelheid over het hoofd worden gezien’, stelt Wilma Frankema van Accon AVM. ‘De juridische consequenties daarvan kunnen echter ver reiken.’ De belangrijkste zaken voor het inhuren van tijdelijk personeel op een rij.

1. Uitzendbureau? Controleer het SNA-register

Voor het inhuren van tijdelijk personeel is een uitzendbureau een oplossing. Dat scheelt onnodig zoekwerk en administratieve afhandeling. Hoewel het uitzendbureau moet zorgen voor een correcte inhouding en afdracht van sociale premies, is de inlener (de ondernemer) hoofdelijk aansprakelijk. Uitzendbureaus moeten zich sinds 1 juli 2012 inschrijven bij de Kamer van Koophandel. U kunt in het SNA-register controleren of dit het geval is.

2. Gebruik een G-rekening

Een organisatie die personeel inhuurt, kan aansprakelijkheidsrisico’s fors beperken door het verschuldigde bedrag op een G-rekening van de uitzender te storten. Dit is een geblokkeerde rekening waarop de Belastingdienst het eerste pandrecht heeft.

3. Identificatie personeel levert forse besparing op

Als de inlener uitzendkrachten niet identificeert, hanteert de Belastingdienst het anoniementarief. Dit tarief is fors hoger. Goede identificatie en vastlegging daarvan scheelt dus veel geld.

4. Let op de contractvorm

Organisaties willen oproepkrachten natuurlijk alleen inzetten wanneer er werk voor ze is. Daarvoor zijn er twee soorten oproepcontracten. In de eerste variant is de werknemer verplicht om aan oproepen gehoor te geven en alleen het eerste halfjaar mag vrij een beroep op de oproepkracht worden gedaan, mits dit contractueel goed is vastgelegd. Voor de vakantieperiode een prima termijn.

Ook bestaat er een contractvorm waarbij de oproepkracht de vrije keuze heeft of hij gehoor geeft. Wanneer de oproepkracht daadwerkelijk aan de slag gaat, wordt een tijdelijke arbeidsovereenkomst gesloten – per opdracht. Als deze opdrachten elkaar in drie maanden opvolgen geldt de vierde oproep als een vast contract. Let dus goed op het maken van de juiste afspraken én zorg voor een groot bestand aan oproepkrachten.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.