Logo
  • Achtergrond
  • 10 oktober 2017
  • Gwen Kuiper

4 valkuilen bij zoektocht naar nieuw talent

Het herstel van de arbeidsmarkt zet in 2017 jaar door en de voorspellingen zijn gunstiger dan eerder verwacht. Door de economische groei van 2,1 procent komen er dit jaar in totaal 138.000 banen bij. Zo groeit de werkgelegenheid naar 8 miljoen banen op de hele arbeidsmarkt.

Nieuw personeel kost geld, verkeerd personeel nog meer

Het licht staat dus weer op groen om nieuw personeel aan te nemen. Personeel werven kost geld, een bekende vuistregel is dat een medewerker vervangen een jaarsalaris kost.  Maar een ‘bad hire’ kost nog een bedrijf nog veel meer! Zeker als het onboardingproces al achter de rug is.

Hoe voorkom je dat je verkeerd personeel aantrekt en in dienst neemt?
Onze experts hebben vier valkuilen op een rij gezet.

# Valkuil 1: het halo-effect

Wat houdt het halo-effect eigenlijk in?
In beoordelingsprocessen treden vaak effecten op waar je niet van bewust bent. Zo kan je een bepaalde eigenschap van een kandidaat positief waarderen en hieraan ook andere eigenschappen koppelen. Stel dat een kandidaat in aanmerking komt voor een salesfunctie en in het gesprek zeer sociaal en charismatisch overkomt. Dan wil dat nog niet automatisch zeggen dat hij goed in klantencontact is. Door het halo-effect kunnen er dus flinke fouten gemaakt worden bij de beoordeling van het karakter van sollicitanten.

# Valkuil 2: schijnzekerheid

De meeste functievereisten staan in een standaard wensenlijstje; opleiding, werkervaring, persoonlijke eigenschappen. Deze combinatie van factoren zouden ervoor moeten zorgen dat de juiste kandidaat wordt geselecteerd. Helaas, is het zoeken naar het juiste talent niet zo eenvoudig als het zetten van een paar vinkjes. Vertrouw ook niet blindelings op persoonlijkheidstesten. Ze leiden tot schijnzekerheid. Neem bijvoorbeeld de klassieker Myers-Briggs Type Indicator, MBTI. Patrick Vermeren, auteur van ‘De HR-ballon’ toonde in 2013 overtuigend aan dat de wetenschappelijke basis voor deze test ontbreekt. In de ‘test-hertest-test’ kwam naar voren dat 60 procent van de mensen die dezelfde MBTI-test na 5 weken nog eens deden ineens een heel andere persoonlijkheid hadden gekregen.

# Valkuil 3: focus op technische vaardigheden

In het selectieproces wordt nog vaak de nadruk gelegd op de technische vaardigheden van een kandidaat. Maar coachability, emotionele intelligentie, motivatie en karakter zijn bepalend voor het succes of falen in de nieuwe job. Laat je niet verblinden door een glanzende cv maar kijk verder en bepaal of de kandidaat beschikt over de juiste houding en mindset om zijn rol binnen de organisatie te vervullen. Of zoals voormalig CEO van Porsche ooit zei: hire for talent, train for skills

# Valkuil 4: korte termijn denken

Natuurlijk komt het voor dat een functie snel moet worden vervuld, maar vaak is er voldoende tijd om de juiste kandidaat te vinden. Bij bedrijven die een snelle groei doormaken wordt vaak te weinig aandacht besteed aan het sollicitatie- en onboardingproces. Ze voelen de druk om snel de vacatures te vullen waardoor er personeel wordt aangenomen dat wellicht anders niet in aanmerking zou zijn gekomen. Linda Brenner, auteur van Talent Valuation en CEO van Talent Growth Advisors, waarschuwt hiervoor en benadrukt het belang van lange termijn denken.

“Start by identifying which roles are most essential to delivering on future growth commitments — not just to continuing your operations right now,”

Talent herkennen is niet altijd even makkelijk, maar wie deze vier valkuilen vermijdt komt al een heel eind.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.