Logo
  • Nieuws
  • 17 september 2015
  • Jesper van Wijk
  • Bron: GFI Software

Werkmail verstoort privéleven werknemers

Werkgerelateerde e-mails verstoren steeds meer het privéleven van werknemers. Naast weekenden en vakanties voelen werknemers dat zij ook tijdens gebeurtenissen als begrafenissen en bruiloften bezig zijn met werkgerelateerde zaken. Dat blijkt uit een onderzoek van GFI Software onder 1.000 werknemers in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Van de ondervraagden zegt 58 procent op vrije dagen minstens eenmaal per dag zijn of haar werkmail te checken. Van de respondenten geeft 39 procent toe dat men meerdere keren buiten werktijd om werkmail controleert. Dit kan zijn voor of na het werk, in het weekend of op vrije dagen zijn.

Ergernis

E-mail is de meest gebruikte communicatievorm, 39 procent van de ondervraagden noemt dit als het belangrijkste communicatiemiddel. Vorig jaar was dit percentage 47%. Spam is de grootste e-mailergernis van de ondervraagden. Een kleine 40 procent ergert zich hieraan. Daarnaast irriteerd 27 procent zich aan de gewoonte van mensen om onnodig te cc’en. De reden hiervoor is dat dit een grote hoeveelheid ‘reply all’-mails tot gevolg heeft.

Reageren

Ongeveer een kwart van de werknemers voelt zich verplicht binnen vijftien minuten te antwoorden op een e-mail, terwijl slechts 11 procent van de afzenders van e-mails binnen een kwartier antwoord verwacht. Daarnaast reageert 76% van de ondervraagden in minder dan een uur op e-mails en 6 procent doet er meer dan een week over.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.