Logo
  • Nieuws
  • 20 februari 2014
  • Antoine Hoop

Personeel heeft recht op onbereikbaarheid

Grote Duitse bedrijven zoals BMW, Volkswagen, Daimler en Deutsche Telekom doen pogingen werknemers niet te storen in hun vrije tijd. Men wil op deze manier de voordelen van flexibilisering van de arbeidstijd behouden en tegelijkertijd de verenigbaarheid met het privéleven verbeteren, aldus een woordvoerder van BMW.

In Duitsland, zo meldt NRC Handelsblad, woedt al enige jaren een debat over de manier waarop bedrijven kunnen meewerken aan het voorkomen van burn-outs. Moderne technieken die met mails en sms een totale beschikbaarheid van werknemers mogelijk maken blijken een van de oorzaken van deze uitputting.

Volkswagen

Autofabrikant Volkswagen blokkeerde daarom in 2011 de mailservers voor ongeveer duizend werknemers buiten kantoortijd. Zij willen niet dat hun personeel in de avond gestoord wordt door hun Blackberry of ’s ochtends geconfronteerd wordt met een berg mail. Het doel hiervan is de stressniveaus naar beneden te halen.

BMW

Ook bij BMW hoeft kantoorpersoneel niet te reageren op mail die na werktijd door de chef verstuurd wordt. De uren die werknemers na sluitingstijd maken op smartphone of laptop, worden als overuren meegeteld in de beloning. Dit is de autofabrikant overeengekomen met de ondernemingsraad. Inmiddels is de overeenkomst bij alle BMW-vestigingen in werking getreden en geldt het voor de helft van de bijna tachtigduizend werknemers, aldus NRC Handelsblad. 

Flexibele arbeidsrelaties

Voor organisaties kan het goed zijn om een mix te hebben tussen vaste en flexibele arbeidskrachten. Het bedrijf is dan flexibel en kan goed inspelen op de hoeveelheid werkzaamheden. Voor werknemers kan het ook aantrekkelijk zijn om soms te werken en andere keren niet. Flexibele arbeidsrelaties worden aangegaan mede om de kosten te drukken, maar ook vanwege de bereidheid van werknemers om flexibele arbeidsrelaties aan te gaan. Meer info>

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.