Logo
  • Nieuws
  • 20 augustus 2009
  • David Davidson

Zuinige leaseauto mag straks niet meer opgevoerd worden

Staatssecretaris van Financiën wil een einde maken aan het opvoeren van het motorvermogen van zuinige leaseauto’s met lage bijtelling. Volgens de Volkskrant komt staatssecretaris De Jager op Prinsjesdag met maatregelen.

Beeld Zuinige leaseauto mag straks niet meer opgevoerd worden

Met ingang van 1 januari 2009 zijn er drie categorieën voor de bijtelling van de auto van de zaak. In welke categorie de auto wordt ingedeeld, hangt af van de CO2-uitstoot van de auto. Voor leaserijders bestaat echter de mogelijkheid om na aanschaf van een zuinige auto het motorvermogen te laten vergroten. Hierdoor rijdt de leaserijder met een gunstige bijtelling rond, terwijl de uitstoot van zijn auto dit niet langer billijkt.

 

De Jager werd attent gemaakt op de lacune door het autoblad Autoweek.

 

Tip

Het is niet altijd eenvoudig vast te stellen of er al dan niet sprake is van een auto van de zaak. De werkgever is verantwoordelijk voor het op de juiste wijze vaststellen van de fiscale bijtelling vanwege het privégebruik van de auto van de zaak. Er is alleen geen bijtelling wegens privégebruik verschuldigd, als de werknemer de auto voor niet meer dan 500 kilometer op kalenderjaarbasis voor privédoeleinden gebruikt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.