Logo
  • Nieuws
  • 24 oktober 2008
  • Mariel Hovemann

‘Zorg voor participatieaandelen voor werknemers’

CNV Dienstenbond heeft minister van Financiën Wouter Bos een plan van aanpak overhandigd dat moet leiden tot een nieuwe balans in beursgenoteerde ondernemingen. Het plan bevat concrete voorstellen om meer evenwicht in de bedrijfsvoering te krijgen en de rol van de werknemers te versterken.

Beeld ‘Zorg voor participatieaandelen voor werknemers’

CNV Dienstenbond stelt in zijn plan van aanpak onder andere voor de Raad van Commissarissen voor een derde deel te laten bestaan uit werknemerscommissarissen. Zij worden benoemd door de werknemers zelf en verzorgen de interne communicatie met hen. Daarnaast is de bond voorstander van de invoering van participatieaandelen voor werknemers. Deze aandelen geven werknemers toegang tot de aandeelhoudersvergaderingen en voorzien in een vetorecht bij belangrijke beslissingen en bindende benoemingsbevoegdheden bij het aanstellen van topbestuurders en commissarissen. De participatieaandelen komen in handen van een speciaal op te richten college van werknemers.

 

Meer transparantie

Daarnaast pleit de bond voor directer contact met werknemers. De belangrijkste beslissingen in een onderneming, zoals fusies en overnames, worden in het geheim genomen. Vaak moeten de stakeholders, waaronder de werknemers, via de media vernemen wat besluiten zijn. Om de communicatie te verbeteren stelt CNV voor dat de directievoorzitter minimaal één keer per jaar, voorafgaand aan de Algemene vergadering van Aandeelhouders, in direct contact treedt met het personeel en kennis neemt van hun ideeën. Deze bijeenkomst is volgens de bond ook een ideale gelegenheid voor de werknemerscommissarissen en het college van werknemers om eigen standpunten aan te dragen en feedback te krijgen van de werknemers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.