Logo
  • Nieuws
  • 7 september 2009
  • Manon Schuttrups

WOR-bijdrage opnieuw ter discussie

Werkgevers willen af van de WOR-heffing. De verplichte werkgeversbijdrage voor de OR-cursussen aan het Gemeenschappelijk Begeleidingsinstituut Ondernemingsraden (GBIO) is in hun ogen niet meer dan ‘het rondpompen van geld’.

Beeld WOR-bijdrage opnieuw ter discussie

Tijdens de laatste GBIO bijeenkomst van vakbeweging en werkgevers stonden de partijen tegenover elkaar. De werkgevers willen van de WOR-heffing af omdat ze ertegen zijn dat de verplichte werkgeversbijdrage via het GBIO na een lange weg weer als cursussubsidie bij hen terugkomt. De controlerende taak van het GBIO over de kwaliteit van de OR-cursus staat niet ter discussie. De kwestie van de WOR-heffing ligt inmiddels bij het dagelijks bestuur van de SER.

 

WOR-bijdrage

De WOR-bijdrage is verplicht voor elke werkgever met vijftig of meer werknemers. Innen van de gelden gebeurt weliswaar via de belastingdienst, maar de uitvoering ligt bij het GBIO. De hoogte van de bijdrage is elk jaar onderwerp van discussie, in 2009 lag deze vast op 0,012 procent van de bruto loonsom. In 2008 ontving het GBIO ongeveer 24 miljoen euro. Dit bedrag wordt vervolgens onder de cursusgaande ondernemingsraden verdeeld. Dat gebeurt via de rekening van een OR-cursus die de werkgever moet betalen, met de GBIO-bijdrage wordt die met ongeveer een derde deel verlaagd. De OR kan alleen een cursus volgen bij de dertig OR-instituten die het keurmerk van het GBIO hebben.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.