Logo
  • Nieuws
  • 18 augustus 2009
  • David Davidson

Werknemers doen minder aan bedrijfssparen

Werknemers hebben vorig jaar fors minder geld weggezet op rekeningen voor spaarloon en levensloop. Dat laten cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zien.

Beeld Werknemers doen minder aan bedrijfssparen

In 2008 legden werknemers 783 miljoen euro in op hun levenslooprekening of -verzekering. Dat is ruim 7 procent minder dan een jaar eerder (844 miljoen euro, in 2006 914 miljoen euro). Bij de spaarloonregeling was de inleg een miljard euro. Ook dat is 7 procent minder dan in 2007.

 

Sabbatical

Gemiddeld werd in 2008 door de deelnemers 2.900 euro per levenslooprekening en -verzekering ingelegd. Tegenover de inleg van 783 miljoen in 2008 stond een opname van 113 miljoen euro voor ouderschapsverlof, zorgverlof of een sabbatical leave. De totale omvang van het tegoed op levenslooprekeningen en -verzekeringen groeide tot 2,5 miljard euro.

 

Tip

Het spaarloon hoort niet tot het belaste loon van de werknemer; hij is er dus geen loonheffingen over verschuldigd. Van het brutoloon van de werknemer wordt door de werkgever periodiek een vast bedrag ingehouden. Dit geld wordt overgeboekt naar een geblokkeerde spaarrekening. De werkgever moet er een eindheffing (25 procent) over afdragen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.