Logo
  • Nieuws
  • 17 augustus 2009
  • Lianne Bouman

Werkgevers willen af van hoge pensioenlasten

Ondernemingsorganisatie VNO-NCW wil een halt toeroepen aan de grote premiestijgingen en bijstortingen in pensioenfondsen door werkgevers. Bijstorten deden zij ook al in 2002, toen er pensioenproblemen waren. In een artikel in NRC Handelsblad zegt Gerard Verheij van VNO-NCW dat het nu welletjes is.

Beeld Werkgevers willen af van hoge pensioenlasten

Dit jaar stijgen de kosten met zo’n 30 procent tot 23 miljard euro of meer, na de beleggingsverliezen door de financiële crisis. De pensioenkosten vallen voor werkgevers in het bedrijfsleven en bij de overheid door hogere pensioenpremies en extra stortingen in pensioenfondsen 5,5 miljard à 6 miljard euro hoger uit, zo blijkt uit informatie in jaarverslagen van een aantal grotere pensioenfondsen.

 

Pensioenakkoord

VNO-NCW wil de komende maanden een pensioenakkoord sluiten met de vakbeweging. Anders kiezen volgens Verheij de grote multinationals voor goedkopere, individuele regelingen die werknemers opzadelen met bijvoorbeeld de beleggingsrisico’s van hun pensioen. ‘Steeds meer grote ondernemingen hebben weinig of geen Nederlanders in de top. Zij verbazen zich erover hoe duur de Nederlandse regelingen zijn.’ Verheij wil geen namen van multinationals noemen die hun pensioenregeling willen wijzigen.

 

Gevolgen voor economie

Verheij benadrukt dat als Nederland geen maatregelen neemt,dat economische gevolgen heeft. De miljarden die werkgevers nu naar pensioenfondsen overmaken, worden immers niet geïnvesteerd in nieuwe machines en innovatie. Hij wijst erop dat na de ‘pensioencrisis’ van 2002-2003 Nederland ook worstelde met traag herstel door de snelle stijging van de pensioenpremies voor werkgevers en werknemers. Nu is het zo dat werkgevers tweederde van de pensioenpremies betalen en werknemers de rest.

 

Ruim anderhalf jaar geleden formuleerde de werkgeversorganisaties twee uitgangspunten, waarvan volgens Verheij niets terecht komt. VNO-NCW wil de risico’s van pensioenregelingen voor de werkgevers beter beheersen en de kosten omlaag brengen. Verheij zegt dat het nu precies de andere kant uit gaat.

 

Inspraak

Verheij vreest ook verdere uitbreiding van medezeggenschap voor bijvoorbeeld gepensioneerden. ‘Werkgevers moeten steeds meer betalen, maar zij dreigen steeds minder zeggenschap te krijgen over hun pensioenfonds omdat anderen, zoals gepensioneerden, steeds meer invloed krijgen als het aan partijen als VVD en D66 ligt’, aldus Verheij.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.