Logo
  • Nieuws
  • 15 september 2011
  • Lianne Bouman

Werkgevers eens met fundament pensioenakkoord

Aan een grote meerderheid van de werkgevers ligt het niet. Zij zijn het eens met de kern van de afspraken in het nieuwe pensioenakkoord. Dat blijkt uit een recente peiling van PwC onder 80 grote Nederlandse werkgevers. Inmiddels meldt minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met werkgevers en werknemers in grote lijnen een pensioenakkoord te hebben bereikt. FNV Bondgenoten en Abvokabo melden wel nog wat appels te schillen te hebben.

Beeld Werkgevers eens met fundament pensioenakkoord

De positief gestemde werkgevers die deelnamen aan de peiling zijn het eens met het stabiliseren van de pensioenpremie, het mee ademen van de pensioenleeftijd met de levensverwachting en het aanpassen van de pensioenuitkomst aan de ontwikkelingen op de financiële markten. Zij vinden het nodig om pensioenregelingen betaalbaar te houden.

 

Peilinggegevens

De ondervraagde werkgevers zijn echter niet van plan alle elementen daadwerkelijk door te voeren in hun eigen pensioenregeling:

  • 40 procent wil de maximering van de premie doorvoeren.
  • 40 procent zal de pensioenuitkering rechtstreeks afhankelijk maken van het behaalde rendement.
  • 75 procent verwacht voor 2013 klaar te zijn met de aanpassingen van hun pensioenregelingen aan het pensioenakkoord.

 

Bedrijfstakpensioenfonds

PwC vindt het verschil tussen wat werkgevers theoretisch juist vinden en wat zij daadwerkelijk implementeren verrassend. De oorzaak is volgens PwC tweeledig: "Enerzijds merken wij dat de verzorgingsgedachte nog sterk leeft bij werkgevers. Zij willen onder meer de toezegging handhaven om bij te storten ten tijden van economisch zwaar weer. Anderzijds hebben werkgevers in veel gevallen het doorvoeren van de maatregelen niet in eigen hand, maar ligt de besluitvorming bijvoorbeeld bij het bedrijfstakpensioenfonds."

 

Onderschatting

Volgens PwC onderschatten werkgevers de grote hoeveelheid werk die op hen afkomt: "Niet alleen zal de benodigde wetgeving pas op zijn vroegst in 2012 tot stand komen, maar ook zullen de onderhandelingen veel tijd vergen. Reden daarvoor is de inhoudelijke complexiteit gecombineerd met het grote aantal betrokkenen en hun belangen."

 

De resultaten van de peiling bevestigen dit. Een meerderheid verwacht obstakels bij het doorvoeren van de wijzigingen. Bovendien verwachten respondenten dat de huidige medewerkers en gepensioneerden compensatie zullen willen voor de aanpassingen in hun pensioenregeling. Hierdoor kunnen de beoogde kostenbesparingen onder druk komen te staan.

 

Mediator Kamp

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) is het dinsdagavond 14 september j.l. in een gesprek met werkgevers en vakbeweging eens geworden over het pensioenakkoord. Het pensioenoverleg op maandag 13 september j.l. leverde nog een verdeeld FNV Bondgenoten en Abvakabo op. Zij kregen niet de steun van de andere bonden. Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is het nu dus toch gelukt knopen door te hakken. Hij komt tegemoet aan wensen van de vakbeweging. Zo worden ook lagere inkomens in staat gesteld om extra te sparen voor vervroegd pensioen als straks de AOW-leeftijd stijgt van 65 naar 66 jaar.

 

Let op

Pensioenpremies zijn uitsluitend aftrekbaar indien zij voldoen aan de regels van de Pensioenwet, waarbij een duidelijke relatie tussen salaris en het op te bouwen pensioen aanwezig moet zijn; de zogenoemde pensioengrondslag. Bij het bepalen van deze grondslag wordt rekening gehouden met de AOW, waarvoor al een aparte voorziening geldt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.