Logo
  • Nieuws
  • 9 februari 2010
  • Lianne Bouman

Werkgever verantwoordelijk voor huisvesting gastarbeiders

Minister van der Laan van Wonen Werken en Integratie wil dat de huisvesting van Midden- en Oost-Europeaanse werknemers aan westerse normen voldoet. En dat zowel uitzendbureaus als werkgevers een ‘zekere verantwoordelijkheid’ hiervoor hebben.

Beeld Werkgever verantwoordelijk voor huisvesting gastarbeiders

De minister benadrukt dat ook deze mensen een nuttige bijdrage leveren aan onze economie en dat werkgevers daarvan profiteren. Daarom hebben werkgevers ook voor deze mensen de zorg voor hun welzijn, veiligheid en gezondheid.

 

Brancheorganisaties zijn zich van de huidige slechte woonsituaties van deze werknemers bewust, die vooral ontstaan door malafide uitzendbureaus, huisjesmelkers en werknemers die hier op de bonnefooi komen.  

 

In gesprek met werkgevers en VIA

Van der Laan gaat binnenkort in gesprek met onder andere tomatenkwekers, aspergetelers en de Vereniging Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) om de situatie te verbeteren. Het aantal Midden- en Oost-Europeanen dat in Nederland woont en werkt wordt steeds groter en voor veel grote gemeenten is een fatsoenlijke huisvesting van deze groep een groot probleem.

 

MKB-Nederland en NBBU

MKB Nederland en de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendorganisaties (NBBU) hanteren duidelijke spelregels. Een werkgever die zijn werknemers zelf uit het buitenland haalt, is moreel verplicht hen tegen een redelijke vergoeding te huisvesten. Als mensen op de bonnefooi hierheen komen, geldt die plicht niet. Beide organisaties ervaren ook dat werknemers de aangeboden huisvesting weigeren, bijvoorbeeld omdat ze hier mensen kennen.

 

Gastarbeiders

Van der Laan wil niet dat met deze groep arbeiders dezelfde fouten worden gemaakt als met de ‘gastarbeiders’ van weleer. Zij kozen voor de goedkoopste huisvesting in de armste buurten, waar de oorspronkelijke bewoners wegtrokken, omdat ze kort dachten te blijven. Hetzelfde geldt voor de huidige groep buitenlandse werknemers. Van der Laan realiseert zich dat het een moeilijk klusje is, maar wil dat het probleem nu wordt aangepakt. “Een fout kunnen we maken, maar het herhalen van een fout is erg,” aldus de bewindsman.

 

Tip

De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en de NBBU hebben een keurmerk voor huisvesting ontwikkeld; Certified FlexHome.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.