Logo
  • Nieuws
  • 17 september 2008
  • Lianne Bouman
  • Bron: Prinsjesdag2008.nl

Wat verandert er voor werkende ouders?

Wat betekenen de kabinetsplannen voor uw werknemers met kinderen?

Beeld Wat verandert er voor werkende ouders?

Deze informatie is afkomstig uit de Rijksbegroting 2009, de Miljoenennota 2009 en het Belastingplan 2009. Het gaat om plannen van het kabinet. De plannen zijn pas definitief als de Tweede en Eerste Kamer ze hebben goedgekeurd.

 

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

In 2009 komt er een nieuwe inkomensafhankelijke combinatiekorting die zich specifiek richt op de minst verdienende partner, vaak een vrouw die in deeltijd werkt, om die te stimuleren meer uren te gaan werken. Deze korting is groter naarmate de minst verdiende partner meer verdient. Het vaste bedrag van de aanvullende combinatiekorting (voor alleenstaanden en minstverdienende partners die werk en zorg voor kinderen combineren) bedraagt € 770; en het totale maximum € 1.764.

 

De combinatiekorting

De combinatiekorting (voor mensen die werk en zorg voor kinderen combineren) wordt in 2009 verlaagd met € 70 en bedraagt: € 44.

 

Verlenging ouderschapsverlof

Het kabinet wil het recht op ouderschapsverlof per 1 januari 2009 verlengen van 13 naar 26 weken. Door de uitbreiding van het wettelijke recht op ouderschapsverlof wordt het maximale bedrag van de ouderschapsverlofkorting ook hoger. Vanuit het oogpunt van vereenvoudiging komt per 1 januari 2009 de ouderschapsverlofkorting ook volledig los te staan van de levensloopregeling.

 

Kosten / financiering kinderopvang

Steeds meer ouders maken gebruik van kinderopvang. Eerder dit jaar is hiervoor voor de jaren 2008 en 2009 in totaal 1 miljard euro aan de OCW-begroting toegevoegd en zijn maatregelen gepresenteerd, waardoor het stelsel betaalbaar en toegankelijk blijft voor ouders. Met de kostencalculator kunt u berekenen hoeveel u per saldo in 2009 voor uw kinderopvang moet betalen bij de nieuwe maatregelen van dit kabinet.

 

Sindsdien is gebleken dat de groei van het gebruik van kinderopvang nog groter was dan gedacht. Om de kosten van die groei te betalen wordt jaarlijks circa 300 miljoen euro extra uitgetrokken. Goede kinderopvang valt of staat met de kwaliteit van de leidsters. Daarom wordt vanaf medio 2008 vier jaar lang 10 miljoen euro geïnvesteerd in de kwaliteit van hun opleidingen. Het kabinet gaat daarnaast onderzoeken hoe kinderopvang kan bijdragen aan arbeidsparticipatie, waarbij toegankelijkheid en betaalbaarheid als uitgangspunten worden gehanteerd.

 

Emancipatie van vrouwen

In 2009 is geld beschikbaar waarmee verschillende maatregelen worden genomen of financieel worden ondersteund om meer vrouwen op topposities te krijgen, de arbeidsparticipatie van (allochtone) vrouwen te vergroten en de beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen weg te werken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.