Logo
  • Nieuws
  • 8 december 2008
  • Lianne Bouman

Vraag tijdig kinderopvangtoeslag aan

Uw werknemers kunnen de kinderopvangtoeslag voor het jaar 2008 uiterlijk tot 1 april 2009 aanvragen. Als zij de bijdrage van de overheid voor de kosten van kinderopvang te laat aanvragen, lopen zij de toeslag mis. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank ’s-Gravenhage.

Beeld Vraag tijdig kinderopvangtoeslag aan

Een belastingplichtige dient op 2 november 2006 een aanvraag in voor de tegemoetkoming kinderopvang voor het jaar 2005. De termijn voor het indienen van de aanvraag liep af op 31 augustus 2006. Door de belastingplichtige werd niet eerder een aanvraag voor tegemoetkoming kinderopvang gedaan. De inspecteur stelt de tegemoetkoming vast op nihil, omdat de aanvraag buiten de termijn is ingediend.

 

Inspecteur in gelijk gesteld

Rechtbank 's-Gravenhage beslist dat de inspecteur van de Belastingdienst de tegemoetkoming kinderopvang terecht op nihil heeft vastgesteld. De aanvraag was niet binnen de termijn ingediend. Ook had de belastingplichtige nog niet eerder een aanvraag voor tegemoetkoming in de kinderopvang (kinderopvangtoeslag) ingediend. De rechtbank moet de keuze van de wetgever respecteren.

 

Ambtshalve vaststelling

Als na de uiterste indieningdatum geen aanvraag is ingediend, terwijl er wel op een eerder tijdstip een aanvraag is gedaan, kan de tegemoetkoming ambtshalve worden vastgesteld.

 

Uitzondering

De uiterste indieningdatum mag worden overschreden, als de ouder of zijn toeslagpartner om uitstel voor de aangifte inkomstenbelasting heeft verzocht. De kinderopvangtoeslag kan dan worden aangevraagd tot de datum, waarop deze aangifte moet zijn ingediend.

 

Vanaf 2009 geldt een andere uiterlijke inleverdatum inkomstenbelasting. Aangiften moeten vanaf 2009 vóór 1 mei in plaats van vóór 1 april zijn ingediend.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.