Logo
  • Nieuws
  • 8 januari 2010
  • Lianne Bouman

Voorziening bedrijfspensioenfondsen versoepeld

Bedrijfspensioenfondsen mogen een voorziening van 50 procent van de contante waarde vormen van de toekomstige betalingen, zonder nadere toets naar de kans dat de betalingen daadwerkelijk moeten worden gedaan.

Beeld Voorziening bedrijfspensioenfondsen versoepeld

Voor een grotere voorziening van meer dan 50 procent gelden de normale regels, zoals deze uit wet en jurisprudentie voortvloeien. Het louter hebben van een goedgekeurd herstelplan is onvoldoende omdat ook moet worden beoordeeld of het herstelplan wordt uitgevoerd. Het herstelplan ziet immers op het herstel van de dekking van de verplichtingen van een pensioenfonds. Dat herstel kan ook optreden door rentewijzigingen of beurskoersherstel.

 

Storting doorsneepremies

De bedrijfstakpensioenfondsen worden uitgesloten, omdat de aangesloten werkgevers het dekkingstekort zullen herstellen door hogere doorsneepremies te storten. Vorming van een voorziening speelt dus niet bij bedrijfstakpensioenfondsen.

 

Beperkte verhoging pensioenuitkeringen

Eind december 2009 werd bekend dat bijna de helft van de 2,6 miljoen gepensioneerden dit jaar toch een beperkte verhoging van hun pensioenuitkeringen krijgt. Deze verhoging weerspiegelt het overrompelende herstel van de beleggingsrendementen van de pensioenwereld nadat de koersen in februari 2009 nog in een vrije val leken te komen. De fondsen hielden er in het voorjaar rekening mee dat de pensioenen jarenlang bevroren moesten worden als bijdrage aan het herstellen van de slechte rendementen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.