Logo
  • Nieuws
  • 21 februari 2012
  • Mariel Hovemann

Verlaging pensioen: werkgever springt zelden bij

Bedrijven en bedrijfstakken zijn zelden bereid bij te springen om een verlaging van een pensioen te voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Financieel Dagblad naar de 100 slechtspresterende pensioenfondsen.

Beeld Verlaging pensioen: werkgever springt zelden bij

Volgens de krant schiet slechts bij zeven noodlijdende pensioenfondsen de werkgever te hulp. Dit doen zij door een bijstorting of forse herstelpremies waardoor een pensioenkorting in 2013 wordt voorkomen of sterk wordt verlaagd. Bedrijven die niet bijstorten beroepen zich veelal op het slechte economisch tij.

 

Nieuw pensioenstelsel

Het lage animo om te helpen past volgens het FD binnen de trend om de risico’s voor het pensioen steeds meer bij de werknemer en de gepensioneerde te leggen. Ook in de plannen voor het nieuwe pensioenstelsel komt deze ontwikkeling terug. Daarin betaalt de werkgever een vaste premie. De hoogte van de pensioenuitkering is dan afhankelijk van de financiële markt en de stijgende levensverwachting.

 

Pijn verdelen

Een van de bedrijven die het FD aanhaalt die wel bijspringen is de ANWB. Het bedrijf stort fors bij maar dat is niet voldoende om een korting volledig te voorkomen aldus Guido van Woerkom, hoofddirecteur van de ANWB. De partijen hebben afgesproken het tekort te verdelen volgens de premieverhouding: tweederde voor de werkgever, een derde voor de werknemer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.