Logo
  • Nieuws
  • 30 maart 2010
  • mr. I. van de Pas, De Voort Hermes de Bont

Verkeerde interpretatie OR door onjuiste presentatie werkgever

In deze rechterlijke uitspraak wordt een ondernemer door de Ondernemingskamer afgestraft voor de wijze waarop hij informatie heeft verstrekt. Door de gekozen presentatie kon de OR de informatie enkel op onjuiste wijze uitleggen.

Beeld Verkeerde interpretatie OR door onjuiste presentatie werkgever

Het CBR heeft advies gevraagd aan de OR over een voorgenomen besluit tot reorganisatie. Na een aantal aanvullende informatieverstrekkingen, heeft de OR negatief geadviseerd. De bestuurder besluit de reorganisatie toch door te zetten, met uitzondering van de afdeling Medisch - hierover wordt in 2010 een nieuw besluit genomen. De OR stapt daarop naar de Ondernemingskamer en stelt dat zij over onvoldoende en onjuiste informatie tijdens de adviesaanvraag beschikte.

 

Medezeggenschapsrechten

De Ondernemingskamer oordeelt dat de OR, ondanks de uitvoerige voorlichting door de bestuurder, zijn medezeggenschaprechten niet heeft kunnen uitoefenen. Het advies is namelijk tot stand gekomen op grond van onjuiste veronderstellingen als gevolg van de wijze waarop de informatie is gepresenteerd.

 

Informatieverstrekking aan OR

Hoewel de ondernemer een bepaalde mate van vrijheid heeft met betrekking tot het maken van keuzes - zo ook ten aanzien van het inrichten van de adviesaanvraag - zit hier wel een grens aan. De informatie moet dusdanig gepresenteerd worden, dat er geen kans is dat de OR deze verkeerd interpreteert. Dit komt namelijk neer op het verstrekken van onjuiste gegevens. De ondernemer heeft dan ook een bepaalde verantwoordelijkheid voor het verstrekken van informatie.

 

Ondernemingskamer, 9 november 2009, LJN BK2877

 

Tip: De OR heeft een eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van de adviesaanvraag. Op het moment dat er onduidelijkheden zijn in een adviesaanvraag, ligt het op de weg van de OR om hierover nadere informatie te vragen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.