Logo
  • Nieuws
  • 8 juni 2009
  • David Davidson

Verhoging AOW-leefijd: polderen bepaalt wie ‘zwaar beroep’ heeft

De kans is groot dat de AOW-leeftijd straks naar 67 wordt verhoogd maar voor zware beroepen wordt de eerste 15 jaar een uitzondering gemaakt, meldt de Volkskrant. Wie een zwaar beroep heeft wordt straks bepaald door werkgevers en werknemers.

Beeld Verhoging AOW-leefijd: polderen bepaalt wie ‘zwaar beroep’  heeft

Dat stelt het kabinet voor in een stuk dat vrijdag naar de Tweede Kamer werd gestuurd. Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is naar eigen zeggen niet bang dat vakbonden en werkgevers straks ieder beroep als zwaar kwalificeren. De minister zegt daarover: “Als een beroep zwaar is, komen er direct eisen aan de werkgevers om voor die sector maatregelen te treffen. Daarvoor kan ik de arbo-wet gebruiken.’ Zo wil de minister werknemers en werkgevers dwingen spaarzaam te zijn met het etiket ‘zwaar beroep’.

 

Alternatief 

In het stuk staan al meer concrete voorstellen over hoe de verhoging van de AOW-leeftijd kan worden ingevoerd. Vakcentrale FNV is verbaasd over de uitgewerkte plannen, omdat de Sociaal Economische Raad (SER) nog tot het najaar de tijd heeft om met een alternatief te komen voor de verhoging van de AOW-leeftijd. De eisen voor dit advies zijn dat het evenveel geld moet opleveren als de AOW-leeftijd verhoging en bovendien meer mensen aan het werk moet krijgen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.