Logo
  • Nieuws
  • 19 februari 2009
  • Lianne Bouman

Vanaf nu lichtere verslaggevingseisen pensioenen

De pensioenlasten voor duizenden Nederlandse niet-beursgenoteerde bedrijven vallen vanaf dit jaar lager uit. Dat komt omdat de Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) een reeks van versoepelingen en vereenvoudigingen van de huidige verslaggevingseisen heeft vastgesteld.

Beeld Vanaf nu lichtere verslaggevingseisen pensioenen

Het is niet langer vereist dat de pensioenverplichtingen voor middelloonregelingen, die ondernemingen op hun eigen balans moeten zetten, worden opgehoogd met toekomstige salarisstijgingen en inflatiecompensatie. Hierdoor dalen de pensioenplichten met gemiddeld drie procent. Afhankelijk van de grootte en de 'rijpheid' van het pensioenfonds, kan dit voor sommige bedrijven een toename van het eigen vermogen van tientallen miljoenen euro's geven.

 

Ingewikkelde formule

De ingreep bevrijdt niet-beursbedrijven met een eigen pensioenfonds of bedrijfsregeling van de plicht tekorten of overschotten van hun fonds via een ingewikkelde rekenformule in eigen cijfers te tonen. Zo zullen beursschokken niet langer leiden tot grote bewegingen in eigen vermogen en winst van een onderneming. Ook kunnen tienduizenden euro's worden bespaard op kosten aan adviseurs.

 

VNO-NCW blij

Secretaris Economische Zaken Martin Noordzij van werkgeversorganisatie VNO-NCW is blij met de vereenvoudiging, 'omdat ondernemingen nu af zijn van zeer subjectieve toekomstverwachtingen in hun cijfers'. Noordzij schat in dat tegelijk jaarlijks euro 15.000 tot euro 20.000 kan worden bespaard op actuarissen en accountants.

 

Let op

Ondernemingen kunnen er zelf voor kiezen om de verlichte RJ-regels over de jaarrekening van 2008, 2009 of 2010 toe te passen. Ook kunnen ze zelfs de huidige situatie handhaven door over te stappen op het complexe pensioenartikel uit de IFRS-verslaggeving, die lijkt op RJ 271. Een ongewenste situatie, vindt accountant Mischa Borst van PricewaterhouseCoopers, daar het ruimte geeft voor ondernemingen om resultaten te sturen voor de effecten van de pensioencrisis.

 

Meer over dit onderwerp Fiscale administratie [link maken fiscale-administratie.427.lynkx?puid=04BFA=adm01=p1000]

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.