Logo
  • Nieuws
  • 12 juni 2023
  • Bron: ANP

Vakbond CNV: laat werkgevers belastingvrij aandelen schenken

Vakbond CNV wil dat werkgevers jaarlijks belastingvrij voor een bedrag van 2000 euro aan aandelen kunnen schenken aan werknemers om hen te helpen met de hoge inflatie, maar ook voor bijvoorbeeld behoud van personeel. CNV roept de overheid op dit snel fiscaal te regelen.

Beeld Vakbond CNV: laat werkgevers belastingvrij aandelen schenken

"Bedrijfsaandelen zijn voor werknemers een aantrekkelijke vorm van extra beloning. Je profiteert namelijk direct mee van de hoge winst die bedrijven momenteel maken. Noodzakelijk in tijden van hoge inflatie en snel stijgende consumentenprijzen", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Een goed aandelenpakket kan een werknemer flink wat extra geld opleveren."

Werknemers betalen op dit moment nog jaarlijks belasting over hun aandelen, ook als deze nog niet zijn uitgekeerd. De fiscus beschouwt aandelen namelijk als loon. "Dit maakt het niet aantrekkelijk om bedrijfsaandelen te kopen, zeker niet voor mensen met een laag inkomen. Je krijgt geen geld, maar betaalt wel al belasting. Wat ons betreft wordt dit dus belastingvrij tot 2000 euro per jaar. Voor iedereen."

'Dit verhoogt de betrokkenheid en bindt medewerkers aan je organisatie. Noodzakelijk in een tijd van arbeidsmarktkrapte'

De bond stelt dat aandelen er ook voor zorgen dat werknemers financiële medezeggenschap over het bedrijf krijgen. "Dit verhoogt de betrokkenheid en bindt medewerkers aan je organisatie. Noodzakelijk in een tijd van arbeidsmarktkrapte", stelt Fortuin.

Tegelijkertijd profiteren ook werkgevers, want uit onderzoek zou blijken dat bedrijven met winstdeling, werknemersaandelen of opties beter presteren, innovatiever zijn en een hogere productiviteit hebben, met ook minder verloop en meer tevreden personeel.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.