Logo
  • Nieuws
  • 23 oktober 2008
  • Arzu Kokeng

Uitzendkrachten krijgen meer rechten

De ruim 8 miljoen uitzendkrachten in de Europese Unie krijgen vanaf de eerste dag dat ze bij een bedrijf werken dezelfde rechten als de vaste werknemers. Het gaat bijvoorbeeld om salaris, zwangerschapsverlof, toegang tot de kantine en opleidingen, vakantiedagen en doorbetaling bij ziekte. Dat meldt NUzakelijk.nl.

Beeld Uitzendkrachten krijgen meer rechten

Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een richtlijn daartoe waar de EU-landen het eerder al over eens waren geworden. De EU-landen werden het er in juni eens over de richtlijn, na zes jaar onenigheid.

 

Twaalf weken opschorten

Uitzonderingen op de gelijke arbeidsvoorwaarden zijn mogelijk via overleg tussen de sociale partners. Ze kunnen dan de gelijke rechten met bijvoorbeeld twaalf weken opschorten, wat Groot-Brittannië wil. Voor Nederland heeft het besluit weinig gevolgen. In Nederland hebben uitzendkrachten al dezelfde rechten als vaste werknemers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.