Logo
  • Nieuws
  • 5 juli 2010
  • Mr I. van de Pas, De Voort Hermes de Bont

Uitlatingen lid ondernemingsraad in pers toegestaan

Een werknemer, die lid is van de OR, heeft zich in de lokale pers uitgelaten over interne aangelegenheden en heeft een verwachting over de uitkomst van enkele juridische procedures uitgesproken. Hij is vervolgens op non-actief gesteld, omdat hij in strijd met het persbeleid zou hebben gehandeld.

Beeld Uitlatingen lid ondernemingsraad in pers toegestaan

De werknemer is sinds 1985 in dienst van Albron als cateringmedewerker. Hij is lid van de ondernemingsraad en is aangesteld als kaderlid van de FNV Horecabond. Samen met onder andere FNV Bondgenoten, is hij verwikkeld in een aantal juridische procedures waarin de vraag centraal staat of de overdracht van de cateringwerkzaamheden van Heineken aan Albron als overgang van onderneming moet worden aangemerkt.

 

Verwachting werkgever

Het staat een werknemer in beginsel vrij om te communiceren over niet-vertrouwelijke informatie die de werkgever betreft. Van een werknemer mag wel worden verlangd dat hij zijn werkgever niet onnodig in diskrediet brengt, maar hij is vrij om een kritische houding aan te nemen. Van een werkgever mag worden verwacht dat hij de nodige kritiek kan verdragen.

 

Strijdig met goed werkgeverschap

In deze zaak verbindt de werkgever aan de wederindiensttreding de voorwaarde dat voortaan alle externe communicatie via de afdeling Communicatie en Marketing verloopt. De rechter vindt dat de werkgever hiermee in strijd met het goed werkgeverschap heeft gehandeld. Op werknemer rust namelijk op grond van artikel 20 WOR al een zekere geheimhoudingsplicht. De rechter oordeelt dat de werknemer weer te werk dient te worden gesteld.

 

Kantonrechter Utrecht 31 mei 2010, LJN: BM6803

 

Tip: Onder de geheimhoudingsplicht in de WOR vallen niet alleen de gegevens ten aanzien waarvan dit uitdrukkelijk is meegedeeld, maar ook de gegevens waarvan men redelijkerwijs moet kunnen begrijpen dat ze als geheim bedoeld zijn. De geheimhouding

beschermt de onderneming tegen openbaring van gegevens die schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de onderneming. Anderzijds is de geheimhouding een aanzienlijke belemmering in het contact met de achterban.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.