Logo
  • Nieuws
  • 8 februari 2010
  • Lianne Bouman

Toch eerder stoppen met werken?

In de grootmetaalsector kunnen werknemers toch voor hun 65e stoppen met werken. Werkgevers en vakbonden zijn het onlangs eens geworden over een nieuwe cao.

Beeld Toch eerder stoppen met werken?

Naast de mogelijkheid om eerder van de oude dag te kunnen gaan genieten, is in de nieuwe cao vastgelegd, dat het loon in de sector de komende maanden stijgt met 1,65 procent. En dat er crisismaatregelen komen voor het behoud van werkgelegenheid en voor opleidingen.

 

Tijdelijke extra premie

FNV Bondgenoten-vakbondsbestuurder Jos Brocken is blij met het bereikte resultaat, met name met het eerder kunnen stoppen met werken. Ouderen hoeven niet opgebrand te stoppen met werken en jongere werknemers kunnen hun plaatsen innemen en aan de slag blijven. Een tijdelijke extra premie, die werkgevers en werknemers allebei voor de helft betalen, maakt dat mogelijk. Nu stoppen de werknemers gemiddeld met werken als zij 61,5 jaar zijn. Dat loopt op naar 62.

 

Loonsverhoging

De nieuwe cao loopt van 1 februari 2010 tot 1 mei 2011. De lonen gaan per 1 juli 2010 met 0,5 procent omhoog. Per 1 januari 2011 komt daar 1,15 procent bij. Cao-onderhandelaar Peter de Jong van CNV Vakmensen: “Dat betekent koopkrachtbehoud voor de werknemers.”

 

De Jong was vol lof over de werkgeverskoepel FME/CWM, die in deze slechte economische tijd de werknemers in de sector zekerheden biedt. De komende jaren wordt circa 30 miljoen euro geïnvesteerd in scholing.

 

Tip: Werkgevers hebben recht op een premiekorting voor iedere werknemer van 62 jaar of ouder die hij in dienst houdt. Deze korting bedraagt tot 2013 € 2.750 per jaar. Daarna is dit € 6.500 per jaar. De premiekorting geldt tot het moment waarop de werknemer 65 jaar wordt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.