Logo
  • Nieuws
  • 13 juli 2010
  • Lianne Bouman

Sociale zekerheid Roemeense werknemer efficiënter geregeld

Tijdens het werkbezoek van minister Donner van SZW op 1 juli j.l. aan Roemenië, was uitwisseling van sociale zekerheid door betere handhaving en goede uitvoering het speerpunt.

Beeld Sociale zekerheid Roemeense werknemer efficiënter geregeld

Roemenië en Bulgarije zijn weliswaar toegetreden tot de EU, maar hebben nog hervormingen nodig voor corruptiebestrijding, bestrijding georganiseerde misdaad, voedselveiligheid en aanpassing van het rechtsstelsel. De EU heeft een pakket overgangsmaatregelen voorgesteld, die problemen moeten voorkomen of verhelpen en de opname van beide landen in de EU bevorderen.

 

Werkstellingsvergunning vooralsnog vereist

Dit betekent dat er (nog) wél een tewerkstellingsvergunning (TWV) voor Roemeense of Bulgaarse arbeidskrachten is vereist. Donner houdt daaraan vast. Er is wel afgesproken dat dit in de toekomst komt te vervallen.

 

Memorandum van Understanding

Om de handhaving van de sociale zekerheid en controle op onderbetaling en belastingontduiking voor te zijn, ondertekende hij een overeenkomst, een zogenoemde Memorandum van Understanding, met zijn Roemeense collega Seitan over samenwerking met Roemenië hierbij. Dit betekent dat door betere samenwerking en uitwisseling van informatie handhaving van rechten op sociale zekerheid, zoals WW, voor Roemeense werknemers die terugkeren naar land van herkomst beter is geregeld. Het betekent ook een betere bescherming voor werkgevers die wel netjes hun premies en belastingen afdragen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.