Logo
  • Nieuws
  • 10 juni 2009
  • Gabor Mooij

Ruime meerderheid wil niet doorwerken na 65ste

banner-nieuwsberichten_53.pngDe politieke wens dat mensen langer doorwerken, wordt niet gedeeld door de werknemers zelf. 57 procent zit niet te wachten op een hogere pensioenleeftijd dan 65. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2008 van het CBS en TNO.

Beeld Ruime meerderheid wil niet doorwerken na 65ste

Van de ondervraagden had 31 procent geen mening over het langer doorwerken. Slechts 12 procent vindt het geen probleem om na het 65ste levensjaar nog te werken. Volgens het onderzoek zijn er meer mannen (14 procent) die willen doorwerken dan vrouwen (9 procent).

 

Tot 65 doorwerken

Ruim een derde van de werknemers wil zelfs niet doorwerken tot de huidige pensioenleeftijd van 65 jaar. Het percentage dat dit wel wil is net iets groter, namelijk 36 procent. Dat is duidelijk meer dan in 2005, toen maar 21 procent aangaf tot het 65ste levensjaar te willen doorwerken.

 

Tip

U kunt uw oudere medewerkers stimuleren om langer en met plezier te blijven doorwerken. Een middel hiervoor is dat u zorgt dat hun vakkennis actueel blijft door ze scholing aan te bieden. Betrek oudere werknemers daarnaast actief bij de ontwikkelingen van uw organisatie en maak daarbij gebruik van hun levens- en werkervaring. Verder kunt u de samenwerking tussen jongere en oudere werknemers bevorderen door de oudere werknemers te laten functioneren als coach en mentor van jongere werknemers. Tot slot houdt u oudere werknemers ‘in vorm’ door te zorgen dat ze ieder vijf jaar ander werk doen en dit in te passen in hun loopbaanontwikkelingsplan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.