Logo
  • Nieuws
  • 20 november 2009
  • Lianne Bouman

Rek is uit de levensloopregeling

De belangstelling voor de levensloopregeling is gering, zo blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Deze regeling werd in 2006 ingevoerd als hét antwoord op de toenemende aandacht voor levensfasebeleid. Momenteel heeft tien procent van de werknemers een levensloopregeling.

Beeld Rek is uit de levensloopregeling

Doel van de regeling is mensen op voordelige wijze te laten sparen voor een adempauze in de vorm van een sabbatical, studie- of zorgverlof. Een tegoed gespaard in de levensloopregeling kan ook worden gebruikt om eerder met pensioen te gaan.

 

Geen animo

In het invoeringsjaar nam zeven procent van de werknemers deel aan de regeling. In 2007 steeg dat percentage naar tien procent en in 2008 bleef het op tien procent staan. In 2006 was vijf procent van de niet-deelnemende werknemers van plan om het jaar daarop gebruik te maken van de regeling. In 2007 was dat nog maar twee procent en in 2008 was de animo onder niet-deelnemers gedaald naar één procent. Stephanie Broeder, als statisticus verbonden aan CVS, constateert dat de rek uit de regeling is.

 

Van de deelnemers aan de regeling is:

  • 22 procent onder de 30 jaar;
  • 25 procent tussen de 30 en 40 jaar;
  • 25 procent tussen de 40 en 50 jaar; en
  • 18 procent is ouder dan 50 jaar.

 

Eerder stoppen met werken

Circa twee derde van de deelnemers gebruikt de regeling om eerder te stoppen met werken. In 2006 koos een derde van de deelnemers voor de regeling vanwege de fiscaal gunstige voorwaarden. Van de mensen die geen interesse hebben in de regeling, ziet ruim een kwart het nut er niet van in. Tevens denkt 44 procent dat de regeling over een paar jaar verdwijnt.

 

Spaarloon

Beleidsadviseur Ludger de Bruijn van het Verbond van Verzekeraars vindt de uitkomsten niet verbazingwekkend, maar wel jammer. Hij denkt dat er veel meer uit levensloop gehaald had kunnen worden. Zo vindt hij het niet handig dat mensen óf voor spaarloon óf voor levensloop moeten kiezen. Spaarloon is immers ontzettend populair, dus verruilen volgens hem mensen dat niet zo snel voor levensloop, zeker omdat er zo weinig duidelijkheid is over het voortbestaan van de regeling. De Bruijn denkt dat levensloop veel aantrekkelijker moet worden gemaakt. Niet alleen fiscaal, maar ook door meer mogelijkheden te bieden. "Stel de regeling bijvoorbeeld open voor zelfstandigen en geef werkgevers een grotere rol bij het stimuleren van de regeling. Zolang dat niet gebeurt, zie ik weinig toekomst voor levensloop," aldus de beleidsadviseur.

 

Tip

De levensloopregeling is fiscaal vormgegeven in de loonbelastingwetgeving en uitgewerkt als een gelijkwaardige keuzemogelijkheid naast het spaarloon.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.