Logo
  • Nieuws
  • 8 december 2010
  • Dagmar Hendriks

Quotum voor werknemers met beperking?

Oppositiepartij PvdA wil dat er meer mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking aan het werk kunnen gaan. Om dit voor elkaar te krijgen wil de partij een quotum instellen voor middelgrote en grote bedrijven.

Beeld Quotum voor werknemers met beperking?

Als deze bedrijven de afspraak niet nakomen staat hun een boete te wachten van 5000 euro per gehandicapte werknemer die ze te weinig in dienst hebben. De partij is bang dat mensen met een beperkingen straks moeilijker aan de slag komen door de geplande bezuinigingen van het nieuwe kabinet.

 

Flexkrachten

Samen met de SP wil de PvdA ook voorstellen doen om het toenemend gebruik van flexkrachten door werkgevers een halt toe te roepen. Er werken ongeveer 2 miljoen mensen zonder vast contract. Door deze maatregel in te voeren proberen ze de werknemers beschermen die soms meerder kleine baantjes tegelijk nodig hebben om rond te komen. Deze groep mensen doet ook regelmatig beroep op een uitkering door de onzekerheid van een vast contract.

 

Tip

Er bestaan al veel financiële regelingen voor werkgevers die een (arbeids)gehandicapte in dienst nemen. Voor een gehandicapte die u in dienst neemt, loopt u structureel minder risico op loondoorbetaling bij ziekte. Verder betaalt u ook minder sociale premies, heeft u recht op een subsidie voor aanpassing van de werkplek en betaalt u minder loon als de werknemer minder presteert.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.